De ambities van Studio040

Inwoners met allerlei achtergronden informeren èn verbinden. Dat is de ambitie van Studio040. Als publieke omroep staan we midden in de samenleving. Studio 040 is erbij op de bepalende momenten in de geschiedenis van de stad. Wij juichen mee als PSV kampioen wordt en doen trots verslag van ‘s werelds grootste lichtkunstwerk. We huilen mee zoals bij de MH17 en overlijden van Frits Philips. Maar altijd vanaf de zijlijn, kritisch en onafhankelijk.

Wij geloven dat door inwoners te informeren over wat er gebeurt in de stad, we de mensen betrekken bij de maatschappij en daarmee verbinden aan elkaar. In een grote stad leven veel groepen die ieder hun eigen ‘wereld’ hebben. Groepen die soms overlappen, maar vaak ook niet. Ze delen de stad, maar ze delen niet altijd de ervaringen en belevenissen. Techneuten, sporters, scholieren, ondernemers, daklozen, Christenen, designers, vrijwilligers, Moslims, etc. Studio040 deelt de verhalen van al die groepen. In de vorm van nieuws, ‘human interest’-verhalen, maar ook verslagen van evenementen en debatten.

We roeien daarbij tegen de stroom in, want lokale journalistiek heeft het moeilijk. Terwijl onze rol steeds belangrijker wordt. Studio 040 is een journalistieke waakhond van de lokale democratie. Wij volgen de politieke agenda en attenderen burgers op vraagstukken die van lokaal belang zijn. Juist omdat gemeenten steeds meer taken uitvoeren die de levens van inwoners rechtstreeks raken, zoals de zorg en arbeidsparticipatie, wordt de controlerende en agenderende functie van Studio040 alleen maar belangrijker. 

Studio040 is het enige lokale journalistieke platform dat voor iedereen toegankelijk is. Als publieke omroep vinden we dat al onze verhalen altijd gratis moeten zijn voor iedereen, zodat ze ook beschikbaar zijn voor mensen met een krappe beurs. In deze tijd is dat cruciaal. Het beeld bestaat dat mensen in deze tijd beter geïnformeerd zijn dan vroeger, maar de beschikbaarheid van betrouwbare informatie staat juist enorm onder druk. 

Twitter is bekend om zijn snelheid. Facebook is populair vanwege het gemak om informatie te delen met ‘ vrienden’. Maar daarin schuilt ook het gevaar. Het is steeds moeilijker om in te schatten hoe betrouwbaar de informatie is die je leest op social media. Dat probleem speelt internationaal en nationaal - maar ook in deze regio. Stralen mobiele zendmasten gevaarlijke 5G-straling uit die Corona veroorzaakt? Is de burgemeester bezig met een geheim plan om Nederlandse tradities een voor een af te schaffen?

De journalistieke ambitie van Studio040 is:

  • Iedere dag het belangrijkste nieuws uit de regio

  • Politiek, calamiteiten, sport, cultuur, economie

  • Aandacht besteden aan de unieke identiteit van de regio met aandacht voor technologie en design, het belang van internationals, de urban cultuur

  • Menselijke verhalen uit wijken en buurten

  • Politici, bedrijven en maatschappelijke organisaties kritisch volgen

  • Maar ook een bindende factor in de samenleving zijn, door mensen uit alle lagen van de bevolking aan elkaar te tonen en met elkaar in contact te brengen

  • En dat 7 dagen per week, via alle platformen