Slotdebat 2022 Studio040

liveblog

Liveblog: Slotdebat 2022

Volg hier live de belangrijkste ontwikkelingen in het Slotdebat van Studio040 en de gemeente Eindhoven


live
22:38 uur

Niet iedereen die zorg nodig heeft, krijgt het

De zorg in Eindhoven voor kwetsbaren, schiet tekort. Niet alleen Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl vindt dat - ook coalitiepartijen GroenLinks en CDA erkennen dat. "We hebben verantwoordelijkheid genomen, want dat was nodig", zegt Rik Thijs van GroenLinks. Maar dat vindt Rennenberg te makkelijk: "Er was een tekort, maar nu is er geld over. Er is 100 miljoen weggehaald bij mensen die zorg nodig hebben. Dat is onacceptabel."

22:13 uur

Eén afdeling - iedereen dood

FVD-leider Knoester vindt dat alle coronamaatregelen de afgelopen twee jaar onnodig waren. Hij verwijst naar sommige staten in de VS, waar met nauwelijks maatregelen volgens hem nauwelijks problemen waren.

De laconieke houding van FVD in de discussie over de coronamaatregelen schiet bij 50Plus-leider Ruud van Acquoij in het verkeerde keelgat. "Als u kijkt naar een afdeling in een zorgcentrum. Eén nieuwe bewoner brengt corona binnen, en even later was iedereen dood. Vindt u dat normaal?!"

22:02 uur

Forum: Eindhoven ging te streng om met coronaregels

Eindhoven had meer de ruimte moeten zoeken om soepel om te gaan met coronamaatregelen. Boetes voor ondernemers die een minieme overtreding begingen, waren veel te overdreven. Dat zegt Nicolas Knoester, de Eindhovense lijsttrekker van Forum voor Democratie. PvdA-lijsttrekker Mieke Verhees zegt dat het achteraf makkelijk oordelen is. Er was in het begin van de pandemie nog veel onduidelijk, zegt zij. "En het is landelijk beleid. Dit is niet mijn kabinet."

21:50 uur

VVD woedend over hakenkruisen op verkiezingsposters

De VVD heeft de afgelopen dagen hakenkruisen moeten verwijderen die tegenstanders erop geschilderd hadden. Volgens lijsttrekker Lex Janssen zijn die erop gekalkt door aanhangers van 'Eindhoven Kan Het'. In het Slotdebat spreekt hij PvdA-leider Mieke Verhees hierop aan, omdat zij eerder meeliep in een demonstratie van deze organisatie. Verhees neemt afstand van de acties van 'Eindhoven Kan Het'.

Lex Janssen (VVD) Studio040

21:11 uur

Discussie over sociaal beleid voor minima en daklozen

Er zijn teveel mensen in Eindhoven die niet kunnen rondkomen, zegt lijsttrekker Mieke Verhees van de PvdA. Het beleid van de gemeente Eindhoven moet er meer op gericht zijn om hen te ondersteunen, zegt zij. VVD-leider Lex Janssen vindt dat er juist veel gebeurt voor die groepen. "Er leven steeds minder mensen in armoede. De maatregelen die we hebben genomen, hebben effect."

Hugo van Rooij van Gewoon Eindhoven pleit vooral voor beter beleid rond daklozen. "Een dakloze die een dag in de opvang zit, kost 500 euro. Per dag! Met een efficiënter beleid kun je ze beter helpen!" Van Rooij is al vele jaren actief in de hulp voor daklozen.

Mieke Verhees (PvdA) en Lex Janssen (VVD) Studio040

20:55 uur

LPF en Volt pleiten voor kernenergie

Lijsttrekker Rudy Reker van de Lijst Pim Fortuyn vindt dat kernenergie een cruciaal element is om het klimaatprobleem op te lossen. Alleen dan kunnen we van het gas af, en de uitstoot van kooldioxide voldoende terugdringen.

Ook de nieuwe partij Volt pleit daarvoor, al is het als overbrugging. Lijsttrekker Jacco Rubenkamp vindt dat de energietransitie uiteindelijk moet uitkomen bij duurzame alternatieven als zonne- en windenergie. Maar kernenergie is volgens hem tijdelijk ook nodig. GroenLinks-lijsttrekker Rik Thijs waarschuwt dat 30 procent van de grondstoffen die nodig zijn voor kernenergie, afkomstig zijn uit Rusland. Het is dus geen oplossing om minder afhankelijk te worden van de politieke situatie in Rusland.

Jacco Rubenkamp (Volt) Studio040

20:38 uur

GroenLinks en CDA botsen over verkeer

Eindhoven moet beter bereikbaar zijn, daarover zijn de partijen het eens. Maar hóe, daarover verschillen de meningen.

GroenLinks lijsttrekker Rik Thijs pleit ervoor de parkeertarieven te verhogen, en met de opbrengst daarvan gratis openbaar vervoer in te voeren. CDA-lijsttrekker Remco van Dooren zegt dat de tarieven voor parkeren nu al erg hoog zijn, en wil de inwoners niet verder op kosten jagen.

Henk Jager van de ChristenUnie zegt dat Eindhoven weer zelf aan het roer moet staan bij het busbedrijf. Een gemeentelijk vervoerbedrijf dus, in plaats van Hermes.

Rik Thijs (GroenLinks) en Henk Jager (ChristenUnie) Studio040