Studio040

Zwemverenigingen boos over plan Tongelreep: "Clubs gaan omvallen"

Als de nieuwe plannen voor zwembad de Tongelreep doorgaan, is het wachten tot er Eindhovense zwemclubs gaan omvallen. Dat is de noodkreet van een aantal verenigingen richting de stadspolitiek.

De noodklok wordt geluid door de Eindhovense Watervrienden, waterpoloclub Aegir, PSV Zwemmen en de Reddingsbrigade. Samen zijn ze goed voor zo’n 3000 leden. Ze maken zich grote zorgen over de toekomst, als er niets verandert aan de plannen wethouder Steenbakkers. “Leuk, die plannen voor een  nieuw zwembad, maar wat heb je eraan als de verenigingen straks bijna geen ruimte meer hebben om er gebruik van te maken”, zegt Jeroen van der Meulen van de Eindhovense Watervrienden.

"Gebrek aan zwemwater"
De zorgen gaan over de overeenkomst die de wethouder heeft gesloten met de zwembond. De KNZB wil een allerlei trainingsactiviteiten samenbrengen in Eindhoven. Nu worden die activiteiten aangeboden verspreid over het land. De Eindhovense verenigingen zijn bang dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid van het zwemwater voor hun leden. Van der Meulen: “Wij zijn bang dat de baden straks vooral voor de zwemtoppers beschikbaar zijn, en onvoldoende voor onze leden. De gevolgen zijn funest. Vrijwilligers en zwemmers haken af. Uiteindelijk vallen verenigingen gewoon om.”

Dat beaamt Patrick van den Broek van de Reddingsbrigade. “Als wij op bepaalde tijden en dagen geen gebruik kunnen maken van de baden, dan krimpen we. Dat heeft grote financiële gevolgen, want er komt minder contributie binnen. Maar nog erger: de gemeente ontneemt mensen zo hun zwemplezier.”

Verbouwing
De verenigingen slaan daarnaast alarm als het gaat om de verbouwing zelf. “Het is niet duidelijk of die verbouwing 2, 3, 6 of 9 maanden gaat duren. Een half jaar of langer kan echt niet. Dan raken we leden kwijt. We willen daarom de garantie dat we door de verbouwing maximaal acht weken niet kunnen zwemmen. En dan bij voorkeur in de zomervakantie”, aldus Van der Meulen.

Recreatie
Er is niet alleen zorg over gebrek aan zwemwater voor verenigingen. Ook recreatieve zwemmers komen er bekaaid af, vinden de zwemclubs. Van der Meulen: “Als het goed is blijft er gemiddeld zestien uur per week over voor recreanten. Dat is echt te weinig.” Om meer mogelijkheden af te dwingen voor recreanten is er een actiegroep actief: 'Tongelreep moet blijven'. “Recreatie is de sluitpost in het plan van de wethouder. Er is straks te weinig water voor gezinnen die gezellig willen gaan zwemmen. Ook zijn er te weinig speelmogelijkheden, en is het recreatiebad maar beperkt open”, legt Harrie van der Meijden van de actiegroep uit.

Volgende week debatteert de gemeenteraad over de plannen van het stadsbestuur.

Laat je reactie achter