Studio040

‘Zwemlerarentekort veroorzaakt door coronastop zwemopleiding’

Het huidige tekort aan zwemleraren wordt mede veroorzaakt door de corona-onderbreking bij de opleiding tot zweminstructeur. Ook het feit dat Cios en Fontys zijn gestopt met zwemmen als verplicht vak te laten gelden, ‘helpt niet mee’.

Dat meldt gemeente Eindhoven in antwoord op raadsvragen van Ouderen Appèl Eindhoven. OAE stelde de vragen nadat bekend werd dat recreatief zwemmen niet mogelijk is tot kerst. De opleiding tot zwemonderwijzer werd door corona enige tijd stilgelegd. Daardoor konden stages niet plaatsvinden, zo meldt de gemeente.

Bij sportopleidingen van Cios en Fontys geldt zwemmen niet meer als verplicht vak. Daardoor zijn veel minder studenten bevoegd om toezicht te houden en les te geven, zo laat de gemeente weten. Terwijl de instroom van nieuwe krachten dus beperkt was, ging de uitstroom wel gewoon door.  Zo waren er voor de zomer vier vacatures voor een voltijd baan als zweminstructeur maar werd er niemand gevonden die geschikt was. Daar kwam bij dat na de zomer drie medewerkers uitvielen.

Gemeente Eindhoven meldt dat er inmiddels wel kandidaten zijn om de vacatures in te vullen. Zo zijn er vier kandidaten die langdurig werkloos waren, die een opleiding gaan volgen. Ook laat de gemeente weten dat binnen het ambtenarenapparaat personeel is benaderd dat eerder als zweminstructeur heeft gewerkt.

Bijna 20 nieuwe kandidaten
Ook laat de gemeente weten dat de media-aandacht die werd veroorzaakt tot de beslissing van de zwemstop wel de nodige kandidaten heeft opgeleverd. In totaal zijn er acht kandidaten om de vacatures in te vullen. Ook zijn er elf kandidaten om een opleiding te doen. Tenslotte laat de gemeente weten dat de komst van het grote zwemtoernooi de International Swimming League weinig tot geen effect heeft op het personeelsbestand. Voor de ISL worden namelijk geen toezichthouders en zwemonderwijzers ingezet, zo laat de gemeente weten.de International Swimming League

Laat je reactie achter