Noodkreet Van Gijzel over moskee 'vond geen gehoor'

De zorgen die oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel jaren geleden uitte over de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel, vonden geen gehoor. Dat zegt hij in het landelijke tv-programma De Lokgroep, dat deze week wordt uitgezonden.
Rond de moskee was veel commotie ontstaan vanwege radicale predikers die er werden uitgenodigd. Daarover luidde Van Gijzel de noodklok in een brief aan het kabinet. Hij drong aan op een grondig onderzoek naar de Al Fourqaan-moskee, maar maar kreeg daarop nauwelijks respons. Volgens de oud-burgervader kon hij zich er maar beter niet mee bemoeien, omdat dit de handelsbelangen met geldschieter Saoedi-Arabië zou kunnen belemmeren.

Van Gijzel voelde zich niet gesteund door de opstelling van de inlichtingendiensten. Hij zegt dat hij door die opstelling problemen rond radicalisering niet kon aanpakken, omdat het hem aan informatie ontbrak. De oud-directeur van terreurbestrijding in Nederland, Dick Schoof, reageert in de reportage op de kritiek van Van Gijzel. Hij laat weten dat hij aan de oud-burgemeester heeft verteld wat hij kon vertellen.

Eind 2015 verbood Van Gijzel de komst van zeven radicale predikers naar de Al Fourqaan. De rechtbank zette later een streep door dat verbod. Volgens de rechter was de maatregel een te grote inbreuk op onder meer de vrijheid van godsdienst.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen