advertentie Banner Profile Mekkes

Solar Team Eindhoven / Bart van Overbeeke

Zonneauto TU/e aan kop ondanks zandstorm

Op dag vier van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië bracht harde wind het team van de Technische Universiteit Eindhoven in moeilijkheden.

Op één batterijlading voltooide het team vandaag de langste etappe van 1200 kilometer. Door flinke tegenwind werd helaas niet de optimale score gehaald, maar desondanks ligt Solar Team Eindhoven op twee-derde van de race op kop.
De organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge legde door de harde wind een snelheidslimiet op van 80 kilometer per uur. Twee zonneauto’s zijn namelijk al door de wind van de weg geblazen.

We verwachtten al dat vandaag een moeilijke dag zou worden.

• Martijn Ruijzendaal, strateeg Solar Team Eindhoven

‘We verwachtten al dat vandaag een moeilijke dag zou worden’, vertelt Martijn Ruijzendaal, strateeg van Solar Team Eindhoven. ‘We moeten de etappe van 1200 kilometer met de resterende energie op tijd voltooien maar dat wordt bemoeilijkt door de harde tegenwind. Daarom hebben we gisteren met minder personen gereden en meer snelheid gemaakt. Vandaag konden we daardoor een lagere snelheid aannemen om minder last te hebben van de wind.’

Onverwachte geduchte concurrenten
Het aantal personen-kilometers is een belangrijke factor voor zonneauto’s in de klasse voor personenauto’s (de Cruiser Class), waarbij meer punten worden verdiend door met meer personen te rijden. Doordat de Eindhovense zonneauto een deel van de etappe met slechts één persoon heeft gereden, verliest het team een deel van de opgebouwde voorsprong op hun tweepersoons concurrenten. ‘Het Australische team Sunswift zagen we eerder nog niet als geduchte concurrent omdat zij deelnemen met een tweepersoons zonneauto. Maar doordat we nu zelf ook stukken met slechts één persoon hebben gereden, komen ze plotseling gevaarlijk dichtbij’, aldus Ruizendaal.

Het was gaaf om te zien hoe het team als één geheel het kamp storm-proof maakte.

• Carijn Mulder, teammanager

Zware zandstorm
Ook vannacht ondervond het team van de TU Eindhoven moeilijkheden met de harde wind. Het team werd zelfs geteisterd door een zandstorm. ‘De zandstorm rukte plotseling op en het was gaaf om te zien hoe het team als één geheel het kamp storm-proof maakte,’ vertelt teammanager Carijn Mulder. ‘Vannacht hebben teamleden elkaar afgewisseld om continu het weer en Stella Era in de gaten te houden. Rondvliegende tenten zouden zomaar een heel vervelend einde aan de Challenge kunnen brengen.’

Stand
Solar Team Eindhoven staat momenteel op de eerste plek van de Cruiser Class met de teams van Duitsland en Australië op de hielen. De van te voren gevreesde concurrenten Lodz uit Polen en Onda Solare uit Italië zijn door technische problemen uitgevallen.

Laat je reactie achter