Zo hielp TU/e-onderzoeker Bert Blocken Jumbo-Visma aan de overwinning
De wielerploeg Jumbo-Visma heeft Nederlandse sportgeschiedenis geschreven door dit weekend de Tour de France te winnen. TU/e-hoogleraar Bert Blocken had daar ook een aandeel in.
Blocken is namelijk sinds 2017 aan de wielerploeg verbonden als adviseur aerodynamica. De windtunnel op de TU/e deed dienst om de gevierde wielrenners zo min mogelijk weerstand te ondervinden van wind en lucht.
Overigens is het voor Blocken niet de eerste keer dat hij bijdraagt aan sportief succes. Eerder hielp hij marathonrenner Eliud Kipchoge uit Kenia, als eerste persoon ooit de marathon te rennen in minder dan twee uur.
Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Christophe Laporte, Primoz Roglic maakte de voorbije jaren allemaal hun opwachting in Eindhoven. De renners kregen in Eindhoven hetgeen waar ze naar op zoek waren. Namelijk bruikbare adviezen over onder meer houding, positie in de groep, fietsen en kleding, alles om maar zoveel mogelijk tijdwinst te behalen.
Puzzelstukken
Blocken blijft er echter bescheiden onder. Volgens hem is aerodynamica “een van de vele puzzelstukjes van het succes van deze ploeg. Maar het grootste puzzelstuk is natuurlijk de renners zelf. Als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, dan kan dat tot grote resultaten leiden.”
Behalve de testen met windtunnels waren ook uitgebreide computersimulaties onderdeel van het werk van Blocken. Zo adviseerde de hoogleraar renners om handen en onderarmen meer naar boven te brengen op het tijdritstuur.
“Dat schermt het gezicht af en is daardoor aerodynamisch beter. Je ziet nu dat alle goede tijdrijders dat overnemen.” De uitslag van de tijdrit die zaterdag werd gereden, is veelbetekenend: Jumbo-Vismarenners Wout van Aert en Jonas Vingegaard werden respectievelijk eerste en tweede.
Volgwagens
Ook op andere vlakken heeft de hoogleraar impact op de wielersport. In 2015 liet Blocken zien dat een volgwagen die vlak achter een wielrenner rijdt, flinke tijdswinst oplevert doordat de auto de lucht voortduwt, en daarmee de renner; niet alleen oneerlijk maar ook gevaarlijk. “Je ziet nu dat sommige ploegen een busje gebruiken als volgwagen, want die hebben een groter effect dan een kleinere personenauto. Dit komt rechtstreeks voort uit ons onderzoek.”
Winst
Hoewel Blocken met de nodige innovaties heeft bijgedragen aan het succes van de wielerploeg, denkt hij dat er nog een hoop winst te behalen is. "Dit is zeker nog niet het einde van de aerodynamische innovaties in het wielrennen. De complexiteit van de aerodynamica, in combinatie met de vele variabelen in het wielrennen zullen nog decennia wetenschappelijke innovaties opleveren, en belangrijke seconden aan tijdwinst.”
Laat je reactie achter