Zo herdenkt en viert Zuidoost-Brabant de bevrijding
78 jaar werden veel gemeenten in regio Zuidoost-Brabant bevrijd van het nazisme. Studio040 maakte een overzicht over wat er waar te doen is in het kader van de bevrijding.
Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Son en Breugel, Valkenswaard en Veldhoven werden allemaal bevrijd halverwege september 1944. Dat was achter niet iedere plaats in de regio gegeven. Zo werd bijvoorbeeld Best – toen nog onderdeel van gemeente Oirschot, pas eind oktober bevrijd.
In Eindhoven zal in het teken van de bevrijding onder meer de vijfde editie van het bevrijdingsfestival Liberation 040 plaatsvinden. Dit jaar – gelukkig – zonder coronabeperkingen, zo laat de organisatie weten. Er worden zo’n 5000 a 6000 bezoekers verwacht.
Naast een muziekfestival wordt er een ook zogenaamd ‘cultuurplein’ ingericht, is er een foodtruckmarkt en zijn er naast de nodige bands, ook een aantal interessante sprekers te zien. Het evenement start op 17 september om 12.00 uur ‘s middags en duurt tot 1.00 uur ‘s nachts.
Valkenswaard
Op 17 september viert ook Valkenswaard zijn bevrijding. Om 10.00 wordt verzameld bij pannenkoekenhuis De familie Suyckerbuyck. Van daaruit wordt te voet naar de Britse begraafplaats gewandeld, waar om 10.45 een programma start onder leiding van de veteranenorganisatie de Bond van Wapenbroeders.
Daar worden onder meer toespraken gehouden door burgemeester Anton Ederveen en kinderburgemeester Amy Vos, terwijl het Valkenswaardse koor Camus het Nederlandse en Engelse volkslied zingen.
Son en Breugel
In Son en Breugel start er om 16.00 uur een bevrijdingsceremonie bij monument De Parachutist. Er wordt ter herdenking een minuut stilte in acht genomen. De gemeente roept alle gegadigden op een losse bloem mee te nemen om bij de ceremonie bij het monument te leggen. Na die ceremonie volgt een optocht naar het Kerkplein.
Bombardement van Zeelst
In Veldhoven wordt op 17 september het bombardement op Zeelst herdacht – dat gebeurde een dag voor de gemeente bevrijd werd. Bij dat bombardement vielen in 19 doden.
Voor de herdenking is er om 18.45 uur een kranslegging bij het grafmonument bij de St. Willibrorduskerk. Na de herdenking loopt het O.L.V Gilde met de Gildemars naar het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’ op het Meiveld, waar om 19.30 een herdenkingsbijeenskomst wordt gehouden.
Zondag
Op zondag 18 september wordt afgetrapt met de derde editie van de Freedom Run – Liberty Loop in Geldrop. Het is een recreatieve loop van vijf afstanden die zowel door het centrum als het buitengebied gaat van Geldrop Mierlo. Het evenement is een ‘sportieve ode’, aan de bevrijders. Bovendien zal één van de bevrijders mogelijk aanwezig zijn: namelijk de 99-jarige Joe Cattini.
Het eerste startschot, die van de kidsrun, wordt gegeven om 10.30 uur door burgemeester Jos van Bree. De laatste groep deelnemers start om 11.30 uur.
Defilé
Daarnaast is in Eindhoven om 19.30 uur het defilé op het Stadhuisplein, het is de 76ste keer dat het bevrijdingsvuur door een groep Eindhovense wielrenners wordt opgehaald in de Franse stad Bayeux.
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem legt namens de inwoners van de stad een krans bij het bevrijdingsmonument, gevolgd door een minuut stilte, ter nagedachteniet van de bijna 1100 Eindhovenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en geallieerde militairen die omkwamen tijdens de bevrijding van onze stad. De plechtigheid wordt live uitgezonden door Studio040.
Laat je reactie achter