Zijn fietsers veilig op nieuwe Grote Berg?

De plannen voor de Grote Berg in het centrum van Eindhoven zijn bekend: er komt meer groen in de straat en de fietspaden verplaatsen naar de rijbaan en worden... grijs.
En vooral over dat laatste punt vallen de bewoners uit De Bergen. 'In een straat waar auto's 70 of 80 rijden. Hoe veilig is dat voor fietsers?', vraagt Sander Vrugt van Keulen zich hardop af. Hij woont al twintig jaar aan de straat en hij meent dat de weg geregeld gebruikt wordt als racebaan. 'Het is hier druk met auto's en bussen. De winkels en horeca worden bevoorraad door vrachtwagens en bestelbusjes die op de straat stilstaan om hun leveringen te doen . Ik vraag me af hoe veilig dat wordt.'

Eenrichtingsstraat
Marlous Hermans, voorzitter van bewonersvereniging De Bergen, sluit zich aan bij de aanmerkingen van haar buurtbewoner. Ze zegt over het algemeen blij te zijn met de plannen. 'Iedereen is het erover eens dat deze straat een opknapbeurt kan gebruiken. Het komt er straks strak en groen uit te zien en we worden onderdeel van het centrum', vertelt ze opgetogen. Ze heeft wel tegen de gemeente Eindhoven gezegd dat ze de Grote Berg liever een Eenrichtingsstraat had zien worden. Maar dat is niet mogelijk, omdat het verkeer de stad in en uit moet kunnen.

Samenhangende binnenstad
Om de straat veiliger te maken geldt op de Grote Berg straks een maximumsnelheid van 30 km/u. Maar of automobilisten zich daar ook aan houden, blijft de vraag. En dus kun je je afvragen hoe veilig het nou echt wordt voor fietsers. De gemeente Eindhoven laat weten gekozen te hebben voor grijze fietspaden, omdat die passen bij het design van de binnenstad. Zo hoort De Bergen meer bij het centrum en dat past bij de visie van het stadsbestuur.
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen