Catharina Ziekenhuis

Ziekenhuizen zien aantal coronapatiënten rap oplopen

De ziekenhuizen in de regio Eindhoven zien het aantal coronapatiënten snel toenemen. In het Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum en het Sint Anna Ziekenhuis liggen nu 119 besmette patiënten, van wie 24 op de intensive care.

“We hebben inmiddels opgeschaald naar drie corona-cohorten. Tijdens de eerste piek hadden we zes van die afdelingen. We verwachten dat de toename de komende tijd zal aanhouden”, zegt een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis.

Specialisten
In het Catharina liggen nu 56 covid-patiënten. Dat zijn er dus nog lang geen 120, het maximale aantal tijdens de eerste coronapiek. Toch is het alle hens aan dek. “Op de intensive care zijn ook extra specialisten nodig, die we bij andere afdelingen moeten weghalen. Er zijn zorgen over de huidige situatie en de vele besmettingen.”

Operaties afzeggen
De ziekenhuizen zijn gedwongen om een deel van de reguliere zorg af te schalen. Niet spoedeisende operaties worden afgezegd, en verplaatst naar een latere datum. Dit gebeurt nu dagelijks. Wel blijven, in tegenstelling tot de eerste lockdown, de poliklinieken open. Om dat goed te regelen heeft het Maxima Medisch Centrum alle afspraken op de poli’s geconcentreerd in Eindhoven. Het Catharina Ziekenhuis probeert ook een deel van de poli-afspraken nu via een videoverbinding door te laten gaan. 

Werkdruk
De ziekenhuizen merken dat de toestroom aan corona-patiënten zorgt voor extra werkdruk. “De werkdruk ligt hoger door de extra zorg die we moeten leveren. Tegelijkertijd ligt ook het ziekteverzuim hoger dan normaal. Dat zijn onder meer medewerkers die verkouden zijn en nu thuis moeten blijven”, aldus de woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis.

Laat je reactie achter