Ziekenhuizen worden overspoeld met hulp

De Eindhovense ziekenhuizen worden vanuit alle hoeken overspoeld met hulp, laten woordvoerders weten.
“We krijgen van alles, beschermingsmaterialen zoals mondkapjes, maar ook bloemen, voedselboxen, fruit en fruitsappen. Te veel om op te noemen eigenlijk”, zegt woordvoerder Jesper Rijpma van het Maxima Medisch Centrum.

Eén van de hulpaanbieders is Fontys Hogeschool die via de website van de studenten Journalistiek laat weten dat zo’n duizend mondkapjes die eigenlijk op de opleiding Verpleegkunde wordt gebruikt, naar het ziekenhuis gaan. Ook stuurt de hogeschool 49 flessen desinfectie gel voor handen die kant op.

Hartverwarmend
“We zijn er heel erg blij mee”, laat Rijpma weten, “het is hartverwarmend. Maar het legt ook druk op de organisatie omdat we niet alles kunnen gebruiken. Zo kregen we een aantal bloembakken aangeboden maar in het ziekenhuis mogen we geen bloemen met potgrond zetten. Ook het beschermingsmateriaal moet worden getest. Daar zijn strenge eisen aan verbonden. We moeten controleren of het materiaal de juiste keurmerken bevat. Maar het is vanzelfsprekend dat we ondanks dat, heel blij zijn met alle inzendingen.”

Ook bij het Catharina Ziekenhuis worden er van alle kanten goederen én diensten aangeboden. “Onze medewerkers hebben de afgelopen week meerdere malen bloemen gekregen maar ook chocola. Dat zorgt toch voor een boost, zorgmedewerkers voelen zich heel erg gezien. Daarbij krijgen we heel veel hulpaanbod van mensen die wel gecertificeerd zijn om zorg te leveren, maar die eerder uit de branche gestapt waren. Het zorghart blijft toch kloppen”, zegt woordvoerder Roel Rambags.

Helpende handen
“Op onze website hebben we een pagina waarop mensen die willen meehelpen zich kunnen aanmelden”, zegt Rambags. “De eerste mensen die dat hebben gedaan zijn inmiddels begonnen. Er gaat natuurlijk wel een procedure aan vooraf. Mensen moeten zoals dat heet een BIG-registratie hebben, daaraan is af te lezen welke zorg ze kunnen leveren en wat ze niet mogen. Dat moeten we grondig checken omdat we geen onbekwame handen aan het bed willen. Maar we krijgen een hoop aanmeldingen wat er voor zorgt dat we ook ons personeel kunnen ontlasten. In dat opzicht is alle hulp zeker welkom.”

Wie nog een helpende hand wil bieden bij het Catharina Ziekenhuis, kan zich hier aanmelden
advertentie Banner Baskuul Accountants

Lees ook deze artikelen