Exterieur hoofdgebouw GGz Eindhoven Studio040

Ziekenhuizen en GGzE werken samen voor betere psychiatrische zorg

Het Catharina Ziekenhuis, Het Maxima Medisch Centrum, de Sint Anna Zorggroep en de GGzE zijn een samenwerking gestart om de psychiatrische zorg in de regio te verbeteren.

Ter herinnering: psychiaters zijn artsen die gespecialiseerd zijn in complexe psychische klachten. Zo kunnen ze ook medicijnen uitschrijven. Daarin verschillen ze van psychologen.

Met de samenwerking hopen de zorginstellingen een oplossing te hebben gevonden voor het gebrek aan psychiaters in de regio. Vooral psychiaters die in loondienst willen werken en daar bij behorende diensten bij willen draaien, zijn moeilijk te vinden.

Daarom hebben de betrokken bestuurders van de instellingen besloten, na een succesvolle pilot, de samenwerking definitief te maken. Daarmee moet het op- en overname proces van patiënten worden verbeterd. Daarnaast is het de bedoeling dat psychiaters een minder hoge werkdruk gaan ervaren.

Omdat te doen hebben de vier instellingen een gezamenlijke dienstenpoule opgezet. Zo’n 25 psychiaters die werkzaam zijn bij de vier organisaties, draaien om de beurt een avond-, nacht- en weekenddienst. Die diensten draaien ze voor alle klinisch opgenomen patiënten in de regio.

Die poule bestaat al sinds oktober vorig jaar. Toen ging het om een pilot. Vanaf februari is de samenwerking definitief.

De ziekenhuizen en de GGzE hopen dat met de nieuwe opzet, het aantrekkelijker wordt voor psychiaters om bij hen in dienst te treden. Door de dienstenpoule wordt voor sommige psychiaters het aantal diensten tot 70 procent verlaagd, laten de zorginstellingen weten.

Laat je reactie achter