Studio040 / Charella Zwerts

Wooninc: 'huurbevriezing of –verlaging voor lage inkomens'

Stayinc. gaat komend jaar slechts een minimale huurverhoging toepassen. Tenminste wanneer de financiële toestand van de corporatie, dat toestaat. De huurverhoging volgt dan de inflatie.

Eerder werd Stayinc op de vingers getikt door de gemeente. Die deed dat omdat Stayinc. maximale huurverhogingen toepaste op haar woningen. Het betrof echter (voorheen) sociale woningen die wooncorporatie Wooninc. had overgeheveld naar Stayinc.

De afspraak was echter, dat de bouw van middenhuur, niet ten koste mocht gaan van de sociale woningvoorraad. De huren van de overgehevelde sociale woningen werden met het maximale bedrag, waardoor mensen met een sociale huurwoning en dito inkomen, opeens in de middenhuur terecht kwamen. Terwijl ze daar niet het geld voor hadden.

De gemeente liet in antwoorden op raadsvragen van de SP weten dat dat niet de bedoeling is. Ook huurders werd per brief beloofd dat hoewel de eigenaar van hun woning veranderde (van Wooninc. naar Stayinc.), er verder niks zou veranderen.

Huurtoeslag
Dat was wat te optimistische gesteld. Wooninc. laat nu weten dat huurders die voordat hun woning werd overgenomen door Stayinc. recht hadden op huurtoeslag, dat recht behouden. Zij komen in aanmerking voor huurbevriezing of –verlaging.

Voor scheefhuurders, mensen die voorheen een sociale huurwoning hadden terwijl ze eigenlijk teveel daarvoor verdienden, geldt dat niet.

Laat je reactie achter