advertentie Banner Siteli

Studio040

Woningverkoop schiet omhoog in tweede kwartaal

De woningverkoop in regio Eindhoven is in het tweede kwartaal van 2020 met meer dan 22 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat meldt het NVM.

Die 22 procent ligt ver boven het landelijke gemiddelde. Gemiddeld steeg de woningverkoop met veertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

Die stijging kan niet los worden gezien van het grotere woningaanbod dat er was het tweede kwartaal. Het aanbod nam toe met 15,3 procent. Daarbij werd ongeveer de helft van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

"Er is gewoon een extreem tekort aan woningen in Eindhoven", zegt NVM-makelaar Debbie Mels. "Er is een heel grote vraag naar woningen en er zijn relatief weinig huizen. Hoewel we ook zien dat er in het tweede kwartaal ook meer woningen te koop zijn gezet. Een aanzienlijk deel daarvan is nieuwbouw. Daardoor staan woningen ook minder lang te koop. Gemiddeld staat een huis in de regio 31 dagen te koop."

Corona onzichtbaar
Van de coronacrisis is in de cijfers niks terug te vinden. "De laatste weken van maart, toen de maatregelen in gingen, zien we een kleine daling van de cijfers. Maar die weken horen bij het eerste kwartaal. Na die twee weken is het eigenlijk meteen hersteld en ging alles weer als vanouds", zegt Mels.

Onduidelijk
Mogelijk worden de effecten van de virus in het derde kwartaal zichtbaar. "Het is mogelijk dat mensen de verkoop van hun woning naar voren hebben gehaald. Omdat er op de middellange termijn onzekerheden zijn, is dat niet ondenkbaar. Zo is het onduidelijk of er nog een tweede golf komt. Maar je ziet ook dat de overheid bijspringt bij veel bedrijven die anders zouden omvallen. We weten niet hoe lang dat vol te houden is", zegt Mels.

"Het is een vraagteken over hoe de woningmarkt er over een jaar bij staat", gaat de makelaar verder. "Het is mogelijk dat mensen hebben besloten hun huis eerder in de verkoop te doen. Of dat ook echt zo is, weten we pas na het derde kwartaal."

Trek naar het buitengebied
"Voor de lange termijn zijn de vooruitzichten wel goed voor verkopers", zegt Mels. "Tot 2024 zal de vraag naar woningen blijven toenemen en daarna zijn ook niet alle problemen in een keer opgelost." 

Die krapte heeft ook gevolg voor de vraag naar woningen buiten de regio. "We zien sinds kort dat mensen ook meer kijken naar woningen buiten de stedelijke regio. Dus ook buiten de randgemeenten van Eindhoven. Ik verwacht dat ook die trend zich op de lange termijn blijft doorzetten."

Laat je reactie achter