Studio040

WoensXL 3.0 moet compacter, knusser en levendiger

Kleiner, compacter, knusser en omringd met meer woningen. Het antwoord op het sukkelende winkelcentrum WoensXL zal een mix van meerdere ingrepen zijn. Dat adviseren twee bureaus die het winkelgebied in opdracht van de gemeente analyseerden.

Eén van die onderzoekers is Peter ter Hark van Fontys, die een flinke waslijst aan zwakke plekken blootlegt in zijn analyse ‘WoensXL Futureproof’. Een gebrek aan sfeer, groen, gezellige zitplekjes, hoge huurprijzen, versnipperd eigendom, tochtige en donkere gangetjes en een slechte aansluiting tussen supermarkten en de andere winkels, om maar eens wat te noemen. Daar komen de omstandigheden -  die WoensXL niet vallen aan te rekenen maar de detailhandel zwaar schaden - nog bij: een coronacrisis met een economische recessie in het kielzog en de concurrentie van online verkoop. Wethouder Yasin Torunoglu weet waar het misging met WoensXL: “Dit centrum is gebouwd in de jaren ‘70, bedoeld voor gezinnen met kinderen. Maar nu wonen hier gemiddeld nog maar twee mensen in een woning. Niet gek dus, dat ook het publiek afnam. Het draagvlak is afgenomen.”

Knusser
Zoveel problemen, zoveel oplossingen. Het Fontys-rapport draagt veel verbetersuggesties aan. In de kern komen die neer op een drieslag: het moet vooral gevarieerder, compacter en levendiger. Ter Hark: “Dit centrum heeft meer winkels gericht op dagelijkse behoefte nodig. In de food-categorie bijvoorbeeld. Die hebben minder last van online dan al die kledingzaken die je hier zoveel hebt. Verder zou het hier een stuk compacter kunnen en moeten moeten de supers beter aansluiten op de andere zaken. Daar is nu veel te weinig loop. Het kan bovendien een stuk knusser en gezelliger. Dat zou je met meer evenementen, terrasjes en groen kunnen doen.” Wethouder Torunoglu voegt er nog een element aan toe: “Zorg rondom voor meer woningen. Daarmee los je niet alleen het woningtekort op, maar zorg je gelijk voor meer gebruikers en kopers voor dit centrum.”

Versnippering
Wat de noodzakelijke herontwikkeling bemoeilijkt, is dat de winkelpanden in bezit zijn van een groot aantal eigenaren, met elk hun eigen belang. Het zal veel energie en tijd vergen om die allemaal op een lijn te krijgen, zo schat analist Peter ter Hark in. Veel eigenaren zullen niet zomaar de huur verlagen, omdat ze dan waardeverlies moeten incasseren. Wethouder Torunoglu twijfelt niet aan de eensgezindheid: "We hebben hier een gezamenlijk belang. Het belang dat WoensXL de huiskamer blijft van dit gebied. Maar ook dat hier mensen kunnen wonen. Het is ook in het belang van de eigenaren dat ze huurders hebben die hier graag zitten. Het lijkt dus ingewikkeld en het zal ook niet morgen geregeld zijn, maar ik ben optimistisch over een goede afloop." De wethouder wil alle betrokken partijen op korte termijn aan tafel hebben om gezamenlijk tot een plan van aanpak te komen. Over een tijdspad qua uitvoering spreekt hij zich nog niet uit. "Daar is het nu nog te vroeg voor". 


Laat je reactie achter