Jongerencentrum Pitstop / Jos Lammers

Woenselse jongeren maken rap met overlevende 'jappenkampen'

Woenselse jongeren hebben samen met de 83-jarige Els Bijvelds een rap gemaakt over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de jeugd van het jongerencentrum Pitstop vertelde ze over haar leven in de 'jappenkampen' in Indonesië. Op basis van haar verhalen hebben de jongeren vervolgens een rap geschreven en bijpassende videoclip gemaakt. Die muziekvideo is op de Bevrijdingsdag van Eindhoven uitgebracht.

Het was duidelijk dat Bijvelds al langer wilde samenwerken met jongeren, maar hoe en wat dat wist ze nog niet. Ze had eerder een boek geschreven over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Specifiek over de tijd die ze doorbracht in 'jappenkampen' vanaf haar derde levensjaar. Daar maakte ze de meest verschrikkelijke dingen mee. "Ik heb er nog nachtmerries over."

Bijvelds zou niet alleen maar negatieve dingen aan die tijd overhouden. "Wat ik er ook van heb overgehouden, is dat respect voor elkaar het allerbelangrijkste is.” Ook bleek het aanleiding te zijn voor een bijzondere samenwerking. De 83-jarige Vlokhovense kwam in contact met project Buurt-in-Bloei van WIJeindhoven. Toen kwam jongerenwerker Matheus Sales de Moura van jongerencentrum Pitstop in beeld. Hij vond het een goed idee om van de verhalen van Bijvelds een rap te maken. “Twee van de jongeren die de rap maakten, hebben met Els gesproken om haar verhaal te vertalen naar een raptekst. Een andere jongere heeft zelf een vluchtverleden. Juist die uitwisseling is een erg waardevol onderdeel van dit project."

Bij die rap is ook een videoclip geschoten. Een muziekvideo waar het niet alleen over Bijvelds gaat, maar ook over liefde, bevrijding en vrijheid. De 83-jarige is in ieder geval erg te spreken over het resultaat. “Het gaf me koude rillingen. En ik heb genoten van het wederzijds respect.”

Laat je reactie achter