Inval in Veldhoven SQ Vision / Rico Vogels

Witwasonderzoek: Politie las mee met versleutelde berichten

De invallen in de regio Eindhoven dinsdag waren mede mogelijk doordat de politie lange tijd kon meelezen met versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. Dat zegt het OM in een toelichting op de invallen.

De politie deed dinsdagochtend invallen in Eindhoven, Geldrop, Veldhoven en Nuenen. Daarbij werden vier mannen en een vrouw aangehouden. In totaal deden 330 medewerkers van politie, Belastingdienst, Defensie en Douane huiszoeking op negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

De organisatie maakte bij het witwassen vermoedelijk gebruik van meerdere bedrijven in binnen- en buitenland om gelden te storten op bankrekeningen, te verhullen, te investeren en te verplaatsen. Dat geld werd in allerlei tussenstappen verplaatst via de Verenigde Arabische Emiraten naar  Dubai en Afrikaanse landen zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). In Afrika werd het geld geïnvesteerd in beleggingen en projecten, maar ook in goud en diamanten.

Onderzoek
Het onderzoek liep al sinds 2017.  In een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken doken meer dan eens de namen van twee mannen (39 en 42 jaar) uit Geldrop en Veldhoven op. Ze zouden zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld, dat verdiend zou zijn met de handel in drugs. In de loop van onderzoek Vladimir kwamen onder meer  twee andere mannen (40 en 30 jaar) uit Nuenen en Geldrop en een vrouw (60 jaar) uit de gemeente Echt-Susteren in beeld. Zij zijn dinsdag aangehouden.

Justitie verwacht dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Laat je reactie achter