advertentie Banner Siteli

Studio040

Wildgroei aan gedumpte fietsen op station

Bij het Eindhovense station zijn in vier jaar tijd bijna twee keer zoveel fietsen achteloos gedumpt.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeente, opgevraagd door Studio040. De gemeente moet steeds vaker in actie komen, om deze zogenoemde weesfietsen op te ruimen.

In 2015 werden er iets meer dan 2200 tweewielers opgehaald die langer dan vier weken bij het station staan geparkeerd. Vorig jaar waren dat er al zo’n 4150. Bijna een verdubbeling dus. En de stijging zet door, want dit jaar stond de teller na zes maanden al op bijna 2.700 weesfietsen.

“Studenten vinden fiets soms niet terug”

Medewerkers van het gemeentelijke fietsdepot moeten dus steeds vaker aan de bak om tweewielers op te ruimen. “Het wordt steeds drukker, met al die studenten. In het begin haalden we honderd fietsen in twee maanden op. Nu halen we hetzelfde aantal in een week op”, legt Huub Nieskens van de ophaaldienst uit. Wat de reden is dat er steeds meer fietsen achtergelaten worden bij het station, is de vraag. Nieskens: “Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms zijn het gestolen fietsen. Andere keren laten mensen hun fiets achter als ze op stap gaan. En daarna weten ze niet meer waar ze hun fiets hebben neergezet.”

Eerst haalden we honderd fietsen in twee maanden op. Nu honderd in een week

• Huub Niekens, gemeente Eindhoven

Meeste fietsen geveild of vernietigd
Al die duizenden fietsen die de medewerkers van de gemeente opruimen met een bus en grote aanhanger, komen terecht in het grote Eindhovense fietsdepot aan de Vestdijk. Daar kunnen eigenaren, met hun identiteitsbewijs en sleutel op zak, hun fiets voor twee tientjes komen ophalen. Als een eigenaar uiteindelijk niet komt opdagen, wordt z’n tweewieler na drie maanden geveild. “Op verschillende tijdstippen komen er handelaren naar het depot. Ze kunnen bieden op een partij fietsen. Wie het meest biedt, krijgt de kavel”, legt Johan van den Bomen van het fietsdepot uit.

De meeste fietsen werden de afgelopen jaren uiteindelijk niet opgehaald. Slechts vijftien procent van de eigenaren neemt de moeite om zijn fiets bij het depot op te halen. 85 procent van de fietsen wordt dus verkocht aan handelaren of gaan naar een erkend sloopbedrijf. Het is niet precies duidelijk waarom zo weinig mensen naar het depot gaan om hun fiets weer op te pikken. De veiling van de fietsen levert de gemeente gemiddeld 40.000 euro per jaar op.

“Dweilen met de kraan open”

Het zijn niet alleen weesfietsen die bij het depot terechtkomen. Ook fietsen die foutgeparkeerd staan, worden opgeruimd. “Ze staan overal. In tunneltjes, zodat je er als wandelaar niet eens meer door kan. Voor ons is het soms water naar de zee dragen,” zegt Nieskens. De wildgeparkeerde fietsen, die vaak kriskras in winkelstraten staan, mogen na dertig minuten worden weggehaald. De Fietsersbond vindt dat te steng. “Fietsen die een maand bij het station staan moeten weg. Maar fietsen die volgens ambtenaren een beetje in de weg staan worden te snel opgeruimd. Een half uur vind ik geen redelijke termijn”, reageert Pieter Nuiten van de Fietsersbond.Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter