DAF

Wie werk wil, moet vrachtwagenchauffeur worden in Zuidoost-Brabant

Ondanks dat veel mensen hun baan hebben verloren tijdens de coronacrisis, lukt het bepaalde sectoren maar niet om aan personeel te komen. Zo is er in Zuidoost-Brabant een schreeuwend tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Dat blijkt uit een analyse die de NOS heeft gemaakt op basis van cijfers van het UWV van het eerste kwartaal van 2021.

Door het UWV wordt de vraag naar beroepen gemeten door te kijken naar het aantal openstaande vacatures en het aantal kortdurend werklozen dat die vacatures kan vullen. Als er meer banen zijn dan mensen om die op te vullen, wordt gesproken van een 'krappe' situatie zoals in het voorbeeld van de vrachtwagenchauffeur. In de praktijk betekent dit dat bedrijven niet aan personeel kunnen komen. Dit kan negatieve gevolgen hebben, aldus Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. "Een tekort aan mensen is ook een vorm van crisis. Het belemmert het economisch herstel. Als we de mensen niet hebben, dan kunnen bedrijven en organisaties niet de producten en diensten leveren die ze zouden willen leveren."

Zuidoost-Brabant
Ook in Zuidoost-Brabant lukt het sommige bedrijven niet om aan werknemers te komen. In de regio is er een groot tekort aan onder meer accountants, beleidsadviseurs, vrachtwagenchauffeurs, beveiligingspersoneel en verpleegkundigen (mbo). In mindere mate is er ook een tekort aan onder meer architecten, artsen, fysiotherapeuten, receptionisten en telefonisten. Daarentegen is er meer dan voldoende personeel beschikbaar voor het besturen van taxi's, auto's en bestelwagens, het beroep van kok en leerkrachten voor het basisonderwijs.

Laat je reactie achter