Collegeperiode 2018-2022. Wethouder drs. L. (Loek) Kruip Wethouder drs. L. (Lianne) Smit-Volkers Wethouder drs. A. (Arno) Uijlenhoet Wethouder drs. A.C.W.A.M (Alexander) van Holstein Studio040

Wethouders Waalre zeggen vertrouwen in burgemeester op

Een flinke bestuurscrisis in Waalre. Alle vier de wethouders hebben het vertrouwen in burgemeester Jan Brenninkmeijer opgezegd.

Dat bevestigen diverse fracties in de gemeenteraad aan Studio040. Partijen zijn dinsdag door de gemeente op de hoogte gebracht over de crisis. Aan de fracties is niet verteld wat de precieze aanleiding of reden is voor het opgezegde vertrouwen. 

Al langer is er kritiek op de burgemeester. Veel raadsleden uit de oppositiehoek zien hem na zijn huidige termijn liever vertrekken. Daarmee lijkt de kans dat hij in 2021 wordt herbenoemd zeer klein. Zelf wil Brenninkmeijer wel voor een tweede termijn gaan. De gemeente wil woensdagochtend nog niks kwijt zeggen over de crisis, en komt later met een verklaring.

Vertrouwensbreuk
De crisis kwam dinsdag aan het licht tijdens een rechtszaak die een geschorste medewerker tegen de gemeente voerde. Het ED was daarbij aanwezig. Wethouder en locoburgemeester Arno Uijlenhoet en de plaatsvervangend gemeentesecretaris informeerden de raad dinsdagavond in een brief over de vertrouwensbreuk in het college. Al op 10 juli vertelden de wethouders Brenninkmeijer dat ze geen vertrouwen meer hebben in zijn handelen.

Opeenstapeling
De vertrouwensbreuk is het gevolg van een opeenstapeling van incidenten. De herbenoemingsprocedure van de burgemeester was tot dinsdag nog in volle gang, maar de meeste oppositieleden zouden een nieuwe termijn van Brenninkmeijer niet steunen. Onder meer GroenLinks en ZW14 refereren aan een aantal voorvallen, waarbij de burgemeester een 'allesbehalve verbindende rol' speelde. Zo zou hij wethouder Uijlenhoet niet zijn bijgevallen in de gemeenteraad, toen hij ziek werd. Ook greep hij niet in toen er kwetsende opmerkingen werden gemaakt aan het adres van wethouders tijdens hun installatie. 

Informatieplicht
D66, ZW14, GroenLinks en Groen en Progressief zijn boos over het feit dat de crisis zo lang onder de pet is gehouden. De oppositiepartijen vinden dat het gemeentebestuur zich niet gehouden heeft aan z'n actieve informatieplicht richting de gemeenteraad. "Als zich iets ernstigs al dit voordoet, moet het college ons daarover informeren. Dit is volstrekt buiten het boekje", zegt Gerard Lammers van ZW14. Joke Beuger van GroenLink is het daarmee eens. "Dit heeft niets met democratie te maken. Ze lappen de regels aan hun laars."

Laat je reactie achter