Protest tegen bezuiniging huishoudelijke hulp Studio040

Wethouders overleven motie van wantrouwen om hulp in huis

De Eindhovense wethouder Renate Richters (Zorg en Welzijn) en Marcel Oosterveer (Financiën) hebben dinsdagavond laat een motie van wantrouwen over hun aanpak van de affaire rond huishoudelijke hulp overleefd.

Oppositiepartijen D66, LPF, Denk, SP en het Ouderen Appel vinden dat de wethouders grote fouten hebben gemaakt in het dossier huishoudelijke hulp. Ze zeggen dat bezwaren van inwoners tegen een korting op de hulp niet goed zijn afgehandeld. Coalitiepartijen VVD, GroenLinks, CDA en PvdA en oppositiefracties Leefbaar Eindhoven, ChristenUnie en 50Plus steunden de motie niet. 

Enquête

Eerder vroegen de indieners om steun voor een raadsenquête, een zwaar politiek middel om zo de fouten die zijn gemaakt goed in beeld te krijgen. De oppositiefracties vermoeden dat ze jarenlang buitenspel zijn gezet door de wethouders, als het gaat om dit dossier. Met een enquête kunnen politici en ambtenaren onder ede worden verhoord. "We willen op die manier te weten komen of er bewust een strategie achter zat om de oppositie te verlammen", aldus SP-raadslid Murat Memis. De coalitie ging uiteindelijk niet mee in het plan voor zo’n enquête. 

'We moeten hiervan leren' 

De coalitiepartijen erkennen dat er veel is misgegaan, maar dat er ook geen koppen hoeven te rollen. GroenLinks-fractievoorzitter Saskia Lammers: “Het is pijnlijk om in 1500 pagina’s te lezen hoe ambtenaren en college hiermee geworsteld hebben, en dat er fouten zijn gemaakt. Daar moet ik de oppositie gelijk in geven. Maar hier moeten we van leren en we moeten nu samen op zoek gaan naar oplossingen. De bewering dat het college bewust mensen tekort heeft willen doen is absurd.” CDA-voorvrouw Linda Hofman is het daarmee eens. “We hebben wel gezien dat het college toont hier van te willen leren.” 

Laat je reactie achter