Nuenen verwacht rond jaarwisseling eerste asielzoekers in nieuwe opvang
Als er niet te veel bezwaren komen van omwonenden en de onderhandelingen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voorspoedig verlopen, kunnen rond de jaarwisseling al de eerste asielzoekers in Nuenen worden verwelkomd. Dat zegt wethouder Niels Wouters.
Afgelopen weekend maakte de gemeente bekend dat er op een grasveld tussen de Pastoormast en de A270 een opvang is gepland voor in totaal 200 asielzoekers. De gekozen locatie, vlakbij het sportpark van voetbalvereniging RKSV Nuenen, moet voor maximaal tien jaar huisvestiging bieden aan vluchtelingen die vanwege oorlog en geweld hun eigen land hebben moeten verlaten. Na vijf jaar is er wel een evaluatiemoment.
Omdat eerdere plannen, om de asielzoekers onder te brengen op Landgoed Gulbergen, werden afgekeurd door de gemeenteraad van Nuenen, moesten het gemeentebestuur op zoek naar een andere locatie. "We hebben ongeveer acht verschillende locaties onderzocht, waarvan we dachten dat die wellicht geschikt waren. Ook het COA heeft rondgekeken in de gemeente en we kwamen beiden tot de conclusie dat de huidige plek het meest geschikt is", aldus Wouters.
Beoordeling
De diverse plekken zijn allemaal tegen het licht aangehouden, verklaart Wouters. Hierbij zijn zaken als verkeersveiligheid, ruimte, openbare orde, natuur en milieu meegenomen in de beoordeling. "Voor ons was deze locatie de beste optie. Ook het COA vond dit een haalbare variant. Zij kijken naar hoeveel mensen zij op een locatie kwijt kunnen, maar ook naar de ligging ten opzichte van andere locaties en de afstand tot bepaalde voorzieningen. Denk dan aan onderwijs, gezondheidszorg en dagbesteding."
Wouters zegt 'blij te zijn', dat de gemeente Nuenen een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het internationale probleem van vluchtelingen. Tegelijkertijd begrijpt hij ook de zorgen die omwonenden hebben. "Het kan van invloed zijn op de leefbaarheid in de buurt. We gaan dus ook zeker in gesprek met de bewoners uit de buurt, de voetbalclub, de scouting, hospice Latesteyn en de buitenschoolse opvang."
Taakstelling
Volgens de eerste taakstelling moest de gemeente Nuenen 87 asielzoekers huisvesten. Met het beoogde aantal van tweehonderd zit zij er dus ruim boven. Wouters: "Dit is echter een jaarlijkse taakstelling. Met de instroom die het COA voorziet, wordt dit aantal volgend jaar waarschijnlijk een stuk hoger. We lopen dus enigszins vooruit op de toekomst, maar hebben ook de ruimte om deze aantallen te huisvesten. Deze mensen verdienen de bescherming die wij hier kunnen bieden."
Wouters benadrukt dat er nog geen overeenkomst is met het COA. Nuenen zit nu in het proces waarin ze een contract gaan opstellen. "Daarin komen zaken te staan als looptijd, evaluaties, voorzieningen en aantallen. Morgen hebben we een besloten inloopavond, waarin we voor het eerst de wensen van de omwonenden horen. Bovendien willen we een klankbordgroep opzetten, die met ons in gesprek gaat. Zodat we in overleg met het COA tot een zo optimaal mogelijke situatie kunnen komen."
Doorpakken
Het COA heeft ongeveer zes maanden nodig om te ontwikkelen en bouwen, als de overeenkomst met de gemeente Nuenen is getekend. "Er komt nog een vergunningsfase aan en het is dus even afwachten of er iemand bezwaar maakt. Is dit niet het geval en kunnen we doorpakken, dan kan het snel gaan. En dat is ook nodig, want alleen al in Brabant is het COA op zoek naar zo'n 2.900 nieuwe opvangplekken."
Laat je reactie achter