Studio040

Werknemers ASML en DAF gaan staken

Honderden medewerkers van ASML en DAF leggen donderdag en vrijdag het werk neer voor een beter loon.

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers over een nieuwe CAO lopen al langere tijd stroef. FNV heeft nu besloten tot staking over te gaan.

Peter Reniers, bestuurder van FNV Metaal is niet te spreken over de houding van de tech-bedrijven. “De medewerkers voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede afspraken over flexwerkers of over gezond de AOW-leeftijd halen.”

De gesprekken over een nieuwe CAO lopen al sinds september vorig jaar, maar het gat tussen wat de werknemers willen krijgen en wat de werkgevers willen bieden, is aanzienlijk. Het gaat volgens Reniers over een loonsverhoging, van 1,1 procent per jaar, te weinig volgens de vakbondsman.

Vermindering koopkracht
“Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector”, aldus Reniers. “Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.” Eerder werd bekend dat DAF weer bijna op het productieniveau van vóór de coronacrisis zit.

Flexwerkers
Ook wil de vakbond betere arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers. De FNV wil gelijke lonen voor hetzelfde werk, ongeacht of iemand een vast- of flexcontract heeft. Daarbij wil de bond dat een flexibel contract na een jaar wordt omgezet naar een vast contract.

De stakingen bij ASML en DAF staan niet op zichzelf. Ook op andere plekken in het land wordt gestaakt. Onder de metalelektro-CAO vallen zo’n 160.000 werknemers. De bond laten weten ervoor te zorgen dat de 48-uurs staking coronaproof verloopt. 

Reacties
De oproep tot staking baart ASML weinig zorgen, laat een woordvoerder van de tech-gigant weten. "Het aantal werknemers bij ASML dat lid is van de vakbond is relatief laag. Aan de vorige staking in 2018 hebben zo'n 15 tot 50 medewerkers deelgenomen. Wat we ook horen is dat mensen die willen staken dat ook doen uit solidariteit met hun collega's uit de sector", aldus de woordvoerder.

DAF laat in een reactie weten de staking een spijtige ontwikkeling te vinden. “Wij betreuren de oproep om te staken en roepen bonden en werkgeversorganisatie FME op om weer met elkaar aan tafel te gaan. Alleen door constructief overleg kan er een CAO bereikt worden.”  

Laat je reactie achter