advertentie Banner Siteli

Studio040

Werkloosheid in Eindhoven stijgt met 20 procent

In juni 2020 was de werkloosheid in Eindhoven bijna twintig procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

Er zijn 4600 mensen die een WW-uitkering krijgen, meldt het UWV. In mei waren dat er 4700. In juni 2019 waren het echter 3900 mensen die een werkloosheidsuitkering kregen.

In Eindhoven is de stijging van werkloosheid daarmee een van de hoogste in Zuidoost-Brabant. Alleen in Valkenswaard, met een stijging van 22,6 procent, Geldrop-Mierlo met 22,1 procent en Best, met een stijging van 19,8 procent, is de werkloosheid harder gestegen.

De stijgende trend in WW-uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder is in de hele regio te zien. Alleen in Reusel-De Mierden zijn er in juni twee WW-uitkeringen minder dan het jaar ervoor. 

Terugloop waarneembaar
Ten opzichte van mei 2020 zijn de cijfers bijna overal met enkele percentages teruggelopen. Alleen in Son en Breugel is een opvallende stijging waarneembaar van meer dan 8 procent. Voor het aantal WW-uitkeringen weer terug is op het niveau van een jaar eerder zal naar verwachting nog wel even duren.

Grootste toename in horeca
De grootste toestroom van uitkeringsgerechtigden komt uit de horecasector. In Noord-Brabant is in die  sector veruit de hoogste toename op te tekenen. In juni 2019 waren er 1160 werklozen is de sector, dit jaar zijn het er 2530 - een toename van 118 procent.

In de Noord-Brabantse detailhandel is ook een flinke toename op te merken. Het aantal werklozen steeg van 3230 in juni 2019 naar 3870 in juni 2020. In de metaalindustrie en 'overige commerciële dienstverlening', steeg de werkloosheid in dezelfde periode met elf procent.

Terugloop in de zorg
In de zorg liep het aantal werkloosheidsuitkeringen juist terug met negen procent. Van 5350 naar 4860. Ook in de landbouw en de overheidssector zakte het aantal werkloosheidsuitkeringen met respectievelijk dertien en achttien procent.

Het aantal werklozen ligt aannemelijk hoger dat het aantal WW-uitkeringen omdat niet iedereen zonder werk recht heeft op een werkloosheidsuitkering.

Laat je reactie achter