Werkgelegenheid in Zuidoost-Brabant groeit nog steeds, maar langzamer
De werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant stijgt nog steeds, maar wel langzamer dan voorheen. Dit heeft alles te maken met een lagere economische groei en aanhoudende personeelstekorten. Een en ander blijkt uit de zogeheten arbeidsmarktprognose van het UWV.
Het aantal banen in Zuidoost-Brabant groeide sinds 2020 met 20.600. Dit neemt niet weg dat de verwachtingen voor de komende jaren minder positief zijn. Oorzaken zijn de aanhoudende hoge inflatie, arbeidsmarktkrapte, onzekerheden op de internationale markten en afkoeling van de woningmarkt. In de jaren 2023 en 2024 neemt het aantal banen in Zuidoost-Brabant toe met 2,5 procent, tot 343.800. De groei wordt echter voor een belangrijk deel in 2023 gerealiseerd.
Breder
De arbeidsmarktkrapte noodzaakt bedrijven naar andere oplossingen te zoeken om de productie te laten groeien. Bijvoorbeeld door werk anders te organiseren, maar ook breder te kijken naar kandidaten en vaardigheden.
"Er zijn gelukkig veel bedrijven die flexibiliteit tonen in deze krappe arbeidsmarkt”, vertelt Enrico Sterken, rayonmanager Zuidoost-Brabant bij het UWV. “Maar met ondernemers die nog achterlopen gaan we graag in gesprek. Blijven vasthouden aan functies van 40 uur of functie-eisen niet willen aanpassen, is echt geen optie meer."
Krimp
In de industrie groeit het aantal banen in Zuidoost-Brabant de komende jaren licht, terwijl landelijk een krimp wordt verwacht. Vooral bij energie-intensieve bedrijven wordt een daling van de productie verwacht door hogere energie- en grondstofprijzen en afnemende vraag.
“De vooruitzichten voor de hightechindustrie, die sterk is vertegenwoordigd in Zuidoost-Brabant, zijn positief vanwege aanhoudende vraag”, aldus Jessie Vossen, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. In de ict blijft de groei aan werknemersbanen op niveau. De sector kent al lange tijd een forse groei, vooral als gevolg van digitalisering.
Laat je reactie achter