De bossen bij Aalst Studio040 / Michiel Bosgra

Onrust over toekomstplan voor buitengebied Aalst

Inwoners van Waalre verzetten zich massaal tegen de vernieuwingsplannen voor het buitengebied bij Aalst. De gemeente heeft een plan ontwikkeld, dat volgens hen ten koste gaat van de natuur in het gebied.

Om die reden zijn Pieter Albers en Chantal van Lierop twee weken geleden een petitie gestart. De petitie is inmiddels al bijna 1100 keer ondertekend door bezorgde buurtbewoners en natuurliefhebbers. "Op dit moment voelen wij ons niet gehoord en hebben wij ook weinig vertrouwen dat de natuur gespaard blijft," vertelt Albers. 

In de plannen van de gemeente staat onder andere beschreven dat zij een zonnepark willen aanleggen met zonnepanelen, en een groot aantal woningen willen bijbouwen. Dit schoot bij de initiatiefnemers in het verkeerde keelgat.

Volkstuin
Inmiddels is er nog een tweede petitie opgestart: voor het behoud van de Volkstuinvereniging Aalst. Voorzitter Jack Geenen vertelt dat de volkstuin een speciale ontmoetingsplek is tussen jong en oud. "De ruim honderd moestuinen liggen hier al veertig jaar. Er wordt hier dagelijks hard gewerkt om groente, fruit en bloemen te telen. Het is zonde als dit verdwijnt," zegt Geenen.

De volkstuin valt onder het gebied waar de gemeente de komende jaren van plan is woningen te bouwen. De voorzitter is daarom ook een petitie gestart, speciaal voor het behoud van de volkstuin. Deze petitie is al ruim honderd keer ondertekend.

Gemeente 
Dinsdag zal de gemeente hierop reageren. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een aangepast plan waar buurtbewoners vervolgens weer op kunnen reageren. In maart zal het aangepaste plan worden vrijgegeven. Als alles volgens plan loopt zal er vanaf juni 2021 worden gestart met de projecten binnen het uitvoeringsprogramma. 

Laat je reactie achter