advertentie Banner Profile Mekkes

Weer op familiebezoek dankzij AutoMaatje

Mevrouw Van de Ven uit Nuenen gaat op bezoek bij haar schoonzus in Heeswijk. Van deur tot deur is het een klein half uurtje, toch is ze er dit jaar nog niet eerder geweest. Vervoer regelen was niet mogelijk en het openbaar vervoer lukt al een poos niet meer. Maar nu kan ze met het AutoMaatje mee.

Speciaal voor deze mensen is het AutoMaatje in het leven geroepen in Nuenen. Mensen die vervoer niet meer zelfstandig geregeld krijgen, kunnen er gebruik van maken. Vrijwillige chauffeurs brengen hen naar waar ze maar heen willen. Over het algemeen zijn dat praktische ritjes: naar de huisarts of de tandarts bijvoorbeeld, vertelt Ria Diender, zij coördineert alle aanvragen die binnen komen. 'Het is ontzettend dankbaar werk. Je maakt de wereld van deze mensen weer wat groter. Zorgt dat ze mee kunnen blijven doen.'

Onderweg kletsen mevrouw van de Ven en haar chauffeur van de dag honderduit. Over Nuenen, het dorp, wat er is veranderd. Dat sociale, is ook een belangrijk aspect van het AutoMaatje. Ria: 'Sommige mensen zitten hele dagen alleen binnen, zien niemand. Als je dan zo slecht ter been bent dan is het moeilijk om een sociaal leven te onderhouden.' De vraag naar het AutoMaatje blijkt groot. In de paar weken dat het initiatief in Nuenen loopt, zijn er al zo'n honderdtwintig ritten gemaakt.

Marc Slijpen is één van de vrijwillige chauffeurs. 'Ik ben gepensioneerd, dus ik heb de tijd', vertelt hij. 'En ik doe wel veel vrijwilligerswerk, maar een uurtje hier of daar heb ik altijd wel beschikbaar. Het is mooi werk he, je kunt echt wat voor mensen betekenen.'

Na het ritje naar Heeswijk staat bij het weerzien van de schoonzussen, ook voor de chauffeur een kop koffie en een roomsoesje klaar.

Laat je reactie achter