In het nieuwe zuiveringsgebouw komen de grondlagen waarlangs het water naar boven wordt gepompt, terug in de muren van het gebouw. Brabant Water

Waterproductiebedrijf wordt vernieuwd en verduurzaamd

Waterproductiebedrijf Eindhoven, aan de Antoon Coolenlaan, wordt de komende jaren volledig vernieuwd.

De kenmerkende waterbollen blijven behouden, maar veel andere dingen gaan op de schop. De huidige installaties zijn bijna een halve eeuw oud, en toe aan vernieuwing. En met die vernieuwing wil het bedrijf meteen verduurzamen.

Zo wordt het drinkwaterproces energiezuiniger en krijgt het nieuwe zuiveringsgebouw groene daken. Ook wordt er bij herinrichting van het terrein extra aandacht gegeven aan biodiversiteit. Met de vernieuwing moet de vestiging het ‘groene vlaggenschip van het bedrijf worden.

Daarnaast wordt er ingezet op waterbesparing. Momenteel wordt het spoelwater in de riolering geloosd. Dat kost zo’n 400.000 liter water per jaar – bij een productie van 25 miljard liter. Dat moet worden teruggebracht aan nul.

Grootste van Nederland
Het waterproductiebedrijf is de grootste grondwaterzuivering van Nederland en bedient zo’n 150.000 mensen van drinkwater. Onder meer mensen uit Eindhoven, Veldhoven, Waalre, Valkenswaard, Nuenen en Geldrop-Mierlo krijgen water van de installatie.

De werkzaamheden moeten rond 2025 klaar zijn.

Laat je reactie achter