SQ Vision | Dave Hendriks

Wateroverlast in Mierlo na stortregens

Het noodweer van gisteravond heeft voor flink wat overlast gezorgd in Mierlo. Op meerdere plaatsen stonden de straten blank en liepen kelders en zitkuilen onder water. Onder meer op de Wersakker waren bewoners ook vandaag nog bezig om het water met emmers en pompen uit hun woning weg te krijgen.

Op meerdere plaatsen moesten straten worden afgezet, die door het hoge water onbegaanbaar waren. Op sommige plekken stonden bewoners tot hun knieeën in het water. De brandweer moest regelmatig uitrukken om hulp te verlenen.

Buurtgenoten helpen elkaar
"We hebben hier al vaker met wateroverlast te maken gehad, omdat dit een laag punt is. Maar zo erg als gisteravond, heb ik het nog niet vaak gezien", zegt een bewoonster. "Op zo'n moment merk je wel hoe sterk de cohesie in de wijk is. Iedereen helpt elkaar waar het kan." Veel mensen vragen zich af of de gemeente de afwatering van het gebied onder controle heeft. "Pas na anderhalf uur zag je het water ineens wegstromen in de putten. Alsof er ergens een stop uit het doucheputje werd getrokken. Dan denk ik: had dat niet eerder gekund? Dan was de schade misschien een stuk minder geweest." 

Raadsvragen
Inmiddels heeft de fractie van GroenLinks raadsvragen gesteld over de afwatering in Geldrop-Mierlo. De partij wil weten of het rioolstelsel wel berekend is op overtollig water dat vanuit versteende tuinen in het riool belandt. Verder stelt GroenLinks voor om de aanschaf van regentonnen te subsidiëren en roept de partij de corporaties op hun verantwoordelijkheid te nemen, als het om waterberging gaat.

De gemeente Geldrop-Mierlo hoopt later vandaag met een reactie te komen op de recente wateroverlast.

Laat je reactie achter