SQ Vision - Sem van Rijssel

Wat mankeert die Eindhovense jongeren, vraagt heel Nederland zich af

Hoe kon het zo misgaan met de Eindhovense jongeren? Dat vraagt heel Nederland zich na afgelopen weekend af.

Bij Lumens, organisatie voor maatschappelijk werk, stond de telefoon deze week dan roodgloeiend. Het ene na het andere medium belde met vragen over het jongerenwerk in de stad. Wat mankeert er aan die jeugd in Eindhoven? Het antwoord daarop is echter niet zo maar even te geven, zegt Jacqueline Vonk, bestuursvoorzitter van Lumens.

Nog even afgezien van het feit dat niet alle relschoppers jongeren waren, en niet alle mensen uit Eindhoven afkomstig waren: Lumens heeft de daders niet in the picture. "Als je aan mij vraagt: ken je die jongeren? Nee, die ken ik niet. Ken je die groep? Nee die groep ken ik ook niet. Er zullen heus wel jongeren bij de rellen zijn geweest zijn die ook contact hebben gehad met ons jongerenwerk. Maar de vraag is of je het daarop moet vastpinnen. Wij zijn er voor alle jongeren uit Eindhoven en de regio."

Tekst gaat verder onder de video


Het jongerenwerk is niet het alomvattend antwoord op dit vraagstuk uit de maatschappij...

• Jacqueline Vonk, Lumens

Jongeren hebben het zwaar door de coronamaatregelen, beamen jongerenwerkers. "Ze zitten thuis en ze willen naar buiten, naar hun vrienden" zegt Nancy van Loon van Dynamo. Maar niet alleen de inperking van hun vrijheid is een beproeving. Ook het steeds moeten aanpassen aan nieuwe maatregelen is extra moeilijk voor deze groep. "Dat managen en aanpassen aan de nieuwe regels valt jongeren ook zwaar. Ze hebben die duidelijkheid nodig. En willen ook over grenzen heengaan."

Om de beproevingen van de lockdown in goede banen te leiden begon Dynamo in december met het project 'IK GA KEIHARD'. Een speurtocht door de stad met veel spannning, zodat het jongeren een alternatief bood voor het afsteken van vuurwerk. 'IK GA KEIHARD' loopt nog steeds. Alleen is de slogan nu aan de actualiteit aangepast: IK BEN KEIHARD TEGEN GEWELD en binnenkort wordt dat 'IK BEN KEIHARD VOOR MIJN STAD'. Om dit statement kracht bij te zetten gaan de jongerenwerkers van Dynamo de leus met krijt-grafiti in de binnenstad aanbrengen.

Het feit dat Lumens niet in contact is met de relschoppers, wil niet zeggen dat de organisatie haar werk niet goed heeft gedaan, vindt Vonk. "Het jongerenwerk is niet het alomvattend antwoord op alle vraagstukken uit de maatschappij."
 
Waar kunnen we dat antwoord dan wel vinden? Misschien is het eerder de positieve kracht die nu tevoorschijn komt uit de maatschappij. "Met tranen in mijn ogen keek ik zondag naar de rellen. Maar maandag keek ik opnieuw met tranen in mijn ogen naar de mooie initiatieven die er waren ontstaan om de schade te vergoeden. Kijk maar naar die nieuwe piano op het station in Eindhoven, waar alweer op gespeeld werd deze week." Op die mooie ontwikkeling uit de maatschappij gaat Lumens de komende tijd maar eens de spotlights  zetten. Om zo jongeren met een positief voorbeeld op andere gedachten te brengen.Laat je reactie achter