Wachten tot scholen uit hun jasje groeien of al eerder bijbouwen: gemeente komt met plan
De gemeente Eindhoven komt met een 16-jarig plan om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst genoeg plek is voor leerlingen van zowel basis- als middelbaar onderwijs, maar dat plan komt er wel pas in 2024.
Dat een deel van de leerlingen niet naar de school kan van hun voorkeur, was reden voor 50Plus om raadsvragen te stellen. De aankondiging van het plan is een reactie op deze vragen. De gemeente geeft aan dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar hoe hard de regio groeit de komende jaren en wat dat betekent voor het aantal leerlingen dat erbij komt. “We verwachten dat alle vormen van onderwijs de komende jaren zullen groeien.”
Op een aantal middelbare scholen wordt er al geloot onder de leerlingen die zich aanmelden voor de brugklas, omdat er niet genoeg plek is voor alle aanmeldingen. Toch is er geen reden om direct nieuwe scholen bij te gaan bouwen voor de ruim 14.000 leerlingen (volgens gegevens van DUO) die nu onderwijs volgen op vmbo-, havo- of vwo-niveau. “In de huidige situatie zijn er genoeg plekken beschikbaar, alle kinderen kunnen naar school”, meldt de gemeente.
Het is nú het moment om je voor te bereiden
Meine Stoker, voorzitter college van bestuur internationaal onderwijs
Volgens Meine Stoker, bestuursvoorzitter van SILFO, waar de Internationale School, het Stedelijk College en het Strabrecht deel van uitmaken, is er toch wat meer haast bij een concreet plan. De komst van steeds meer internationale leerlingen is daarvan de reden. “Sinds vorig jaar maart, hebben we een groei gezien van 250 naar boven de 500 leerlingen. Dat is een flinke groei.” Het gaat dan over kinderen van kenniswerkers, arbeidsmigranten en vluchtelingen. Die groep wordt snel groter en daar moet serieus rekening mee gehouden worden, vindt Stoker: “Het is nu wel hét moment om je voor te bereiden op de situatie over 4 of 5 jaar.”
De internationale schakelklas waar kinderen in twee jaar Nederlands leren vóór ze naar een gewone middelbare school gaan, bestaat nu uit 2 locaties. Daar komt dit jaar een nieuwe locatie waar zo’n 300 leerlingen terecht kunnen. Op dit moment staan er nog zo’n 75 leerlingen op een wachtlijst, maar met de komst van de derde locatie is er genoeg ruimte om te groeien.
Bouwen op de groei
De werkwijze die de gemeente aanhoudt voor het reguliere onderwijs sorteert niet voor op de groei van scholen. De gemeente Eindhoven zegt hierover: “De gemeente heeft altijd het standpunt “niet bouwen voor leegstand” aangehouden. Dit standpunt heeft als intentie efficiënt met financiële middelen om te gaan.” Toch wordt er nu wel gekeken of dit nog past bij de snel groeiende stad. “Bij het opstellen van het nieuwe 16-jarige Integraal Huisvestingsplan gaan we bezien of dit standpunt nog passend is of dat er aanleiding is om dit op basis van voortschrijdend inzicht te veranderen.”
Laat je reactie achter