Waarom 'Complex' vier miljoen euro subsidie misliep
De teleurstelling bij de betrokkenen was groot vorige week, toen de Raad van Cultuur koos voor Amsterdam als vestigingsplaats voor een nieuw nationaal design-instituut. De Eindhovense kandidaat 'Complex' liep daardoor vier miljoen euro rijkssubsidie mis: een fikse tegenvaller, waar niemand rekening mee leek te hebben gehouden. Waar ging het mis?
Het leek allemaal zo logisch. Een nieuw design- en technologie-instituut in de stad die zichzelf zo graag als design- en technologiehoofdstad van Nederland ziet. Daar dacht de Raad van Cultuur dus anders over. Die schoot flink wat gaten in het Eindhovense plan, waarover het een subsidieoordeel moest vellen. Financieel niet goed onderbouwd. Geen heldere gezamenlijke visie. Het gemis van een locatie. Dat had Waag, de concurrent uit Amsterdam, toch een stuk beter voor elkaar.
Subsidie-aanvraag kwam te vroeg
Een week na de deceptie erkent de pas aangetreden directeur Frits Lintmeijer 'dat het de partijen achter Complex niet gelukt is, om hun eigen kracht te laten doorklinken in het gezamenlijke plan'."Dat hadden we echt beter moeten doen." Lintmeijer wil het niet hardop zeggen, maar laat tussen de regels door wel merken dat de subsidie-aanvraag eigenlijk te vroeg kwam voor Complex. Was de aanvraag twee jaar later ingediend, dan was het plan completer en concreter. Ook waren vraagtekens zoals dat van de locatie mogelijk al opgelost. Maar de cyclus van de rijkssubsidie is nou eenmaal wat ie is. Dit jaar moest het voorstel ingediend worden en dit jaar worden de euro's voor vier jaar verdeeld. Complex kón dus niet anders dan het toch maar proberen, met een plan vol losse eindjes. Dat je het daarmee aflegt tegen een sterke kandidaat als Waag, was eigenlijk niet meer dan logisch.
Ontwikkeling vertraagd
De vraag is nu wel: hoe moet het verder met Complex, zonder die rijkssubsidie. Lintmeijer verwacht dat de geest van het plan intact blijft, maar dat de ontwikkeling ervan mogelijk wel vertraging oploopt. "We gaan door met dit team. Mogelijk sluiten er zich nog andere partijen bij aan. We gaan ook door met ons plan om ons op gezette tijden in de stad te laten zien. Dat zwervend bestaan vond de Raad inderdaad een zwakte, maar daar wil ik de discussie nog wel over aangaan. Op die manier kun je in ieder geval wel op een betaalbare manier werken aan je bekendheid en daarmee ook je bestaansrecht verdienen."
Evoluon
Eén van de partijen die zich mogelijk gaat aansluiten bij het kwartet Complex-dragers (TU/e, Dutch Design Foundation, MU Hybrid Art House en de Design Academy) is de Eindhovens-Amsterdamse denktank Next Nature Network van Koen van Mensvoort. Die werkt momenteel zélf in opdracht van de Evoluon Foundation aan het plan om 'de wondere wereld van techniek en design' onder te brengen in het bekendste gebouw van Eindhoven. Een match tussen Next Nature Network en Complex zou het locatie-probleem van die laatste in ieder geval direct oplossen.
Of Koen van Mensvoort ook zélf op 'Complex' zit te wachten, hoort u morgen bij Studio040.
Laat je reactie achter