Pixabay

Waalrenaren starten petitie tegen windmolens

Een groep inwoners van Waalre en Eindhoven zijn een petitie gestart tegen mogelijke plannen om windmolens te plaatsen bij de HTC.

In de Regionale Energie Strategie (RES) heeft Metropoolregio Eindhoven (MRE) namens Eindhoven en 20 omliggende gemeenten, een aantal plaatsen in de regio vastgesteld waar mogelijk wind- of zonne-energie kan worden opgewekt.

Eén van die plaatsen is High Tech Campus. Iets was een aantal inwoners van Eindhoven en Waalre niet zien zitten omdat windmolens op de HTC voor veel overlast zouden zorgen. De inwoners zijn een petitie gestart om plaatsing van windmolens op die plek te voorkomen.

Volgens de opstellers van de petitie zijn de plannen voor windmolens op de HTC niet besproken met de inwoners van de gemeente. Daarbij zouden windmolens op die plek het meeste overlast geven voor bewoners, omdat er 1600 gezinnen wonen binnen een straal van een kilometer van de HTC.

Daarnaast zou de norm om windmolens bij woonhuizen te mogen plaatsen in buurlanden veel strenger zijn, zo schrijven de petitionarissen.

Verwijderen uit RES
De opstellers van de petitie pleiten ervoor om het plan om windmolens op de HTC te plaatsen, te verwijderen uit de RES. In het vervolg moet daarbij meer worden samengewerkt met omwonenden om mogelijkheden te zoeken voor het opwekken van duurzame energie. Dit om te voorkomen dat zowel bewoners als natuur gedupeerd worden ‘ten gunste van de opbrengst van energiemaatschappijen’, aldus de petitionarissen.

De petitie is vrijdag rond het middaguur zo'n 370 keer ondertekend. 

Laat je reactie achter