Studio040

Vuurwerkbranche treurt om verbod

Ondanks stevig verzet, zullen vuurwerkliefhebbers en de branche het dit jaar zonder vuurwerk moeten doen. Een forse schadepost voor de handelaren, die hun bestelde partijen een jaar lang in hun bunkers moeten stallen. Toch ziet de Eindhovense handelaar Feenstra de toekomst nog altijd zonnig tegemoet.

Een vuurwerkverbod, daar had Lois Sajtos van Dumpshop Feenstra geen rekening mee gehouden. Of beter gezegd: daar kón hij geen rekening mee houden. Want ook al leek de politiek de laatste maanden al op zo’n verbod af te koersen, als vuurwerkhandelaar kon hij het risico niet lopen, om daar op voorhand vanuit te gaan. “Stel, het verbod was er niet gekomen, dan had ik dat vuurwerk nooit meer tijdig in mijn zaak gekregen”, zegt Sajtos.

Betonbunkers
En dus is het bestelde vuurwerk inmiddels onderweg naar Europa en daarna naar Dumpshop Feenstra aan de Wolvendijk in Eindhoven. Daar zal de handelaar het moeten opslaan in drie betonbunkers op zijn achter-terrein. “Daar kan het gerust een jaar lang veilig blijven liggen”, verzekert Sajtos. Maar liever had hij het natuurlijk aan de man gebracht. De jaarlijkse hoogmis in december: een hele maand opgewonden liefhebbers met rode wangen over de vloer, die de zaak met volle tassen en een brede lach weer verlaten. Dumpshop Feenstra, een familiebedrijf dat al veertig jaar met ziel en zaligheid ‘in het vuurwerk’ zit, gaat de klanten missen.

Stel, dat verbod kwam er niet. Dan had ik dat vuurwerk nooit tijdig in mijn zaak gekregen

• Lois Sajtos, vuurwerkhandelaar

Illegale handel
Deze week liet een branche-organisatie een paginagrote advertentie in veel dagbladen plaatsen, waarin het afstand nam van het naderende verbod. Het besluit zou politiek gemotiveerd zijn, ingegeven door partijen die vuurwerk permanent uit de samenleving willen bannen. Bovendien jaagt een verbod de liefhebbers richting de illegale handel, met alle gevaren van dien, stelt de Branche Pyrotechniek Nederland. Met dat laatste punt is Sajtos het eens: “Ik ben ervan overtuigd dat de illegale handel hiervan gaat profiteren en dat daarmee de kans op ongelukken wel eens groter kan zijn. Terwijl de politiek dat nou juist wilde voorkomen.”

Knallend het jaar uit
Ondanks de gedwongen pauze, denkt Dumpshop Feenstra dat de handel in consumentenvuurwerk nog voldoende toekomst heeft. “Veel mensen hebben de behoefte om het jaar knallend uit te gaan. Die behoefte is met zo’n verbod niet zomaar weg.”

Laat je reactie achter