advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Vroeg en veilig boodschappen doen tijdens 'ouderenuurtje'

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden, hebben Jumbo en AH een ouderenuurtje ingesteld. Tussen 7 en 8 's ochtends kunnen senioren in alle rust hun boodschappen doen.

Ouderen die boodschappen willen doen in een lege, net schoongemaakte supermarkt, zonder hoestende jongeren maar mèt pasta en wc-papier in de schappen, kunnen vanaf maandag terecht bij Jumbo en AH. De supermarkten hebben naar Italiaans voorbeeld een exclusief boodschappenmoment ingesteld voor klanten op leeftijd. Die moeten wel vroeg uit de veren om hier gebruik van te maken: tussen 7 en 8 's ochtends kunnen. ze terecht.

Een rondje langs de Eindhovense supermarkten, maandagochtend, leert dat er op de eerste dag van het ouderen uurtje bescheiden gebruik van wordt gemaakt. Het is maar een handjevol klanten per filiaal dat binnendruppelt. Komen ze omdat ze bang zijn? Of dat ze toch altijd al zo vroeg op waren? We willen het vragen. Maar het is soms nog een hele klus om de aandacht te vangen van een voorbijganger als je op keurige afstand wil blijven staan.

Is het een goede zaak, het ouderen uurtje? Of stigmatiserend?  De meeste senioren reageren niet of afwijzend op die vraag. Veel van hen lopen soweiso met een grote boog om alle andere mensen heen. Regelmatig loopt er een klant met een mondkapje voorbij. Het is duidelijk het voorzichtige deel van de klandizie, zo vroeg op de ochtend.

Buiten proberen we het nog eens te vragen, bij een mevrouw die haar fietstassen vult met halve broden en pakken melk. We staan op drie meter afstand maar ze begint van schrik te schreeuwen. Deinst achteruit. 'Nee! Ga weg!' roept ze met een paniekerige stem. Geen officieel antwoord, maar toch kun je er vergif op innemen: voor deze mevrouw is het ouderen uurtje een zegen.

Laat je reactie achter