Studio040

Vrijwilligers worden gemist bij Vitalis

Door de coronacrisis zitten de verzorgingshuizen nagenoeg op slot. Dat legt meer druk op het personeel, maar het biedt ook mogelijkheden tot creatieve oplossingen.

Bij Vitalis WoonZorg Groep werken normaal gesproken dagelijks honderden vrijwilligers op de locaties om het zorgpersoneel te ondersteunen. Maar door de strenge coronamaatregelen mogen er geen vrijwilligers langskomen om mee te helpen.

 

“We missen ze enorm”, begint Lianne Snijer, coördinator vrijwilligerswerk bij Vitalis. “Binnen Vitalis hebben we meer dan dertien honderd vrijwilligers die onder andere het zorgpersoneel ondersteunen. Dus als die wegvallen, dan is er gewoon een enorm gat. Deels kunnen we dat oplossen door een beroep te doen op onze medewerkers die in vaste dienst werken. Ook houden we meer gestructureerd bij welke bewoner wat nodig heeft.”

Aan de ene kant staan we fysiek ver van elkaar, maar aan de andere kant zijn we misschien ook wel meer verbonden dan ooit.

• Fenna van Gerven

"De situatie die we nu meemaken in deze coronacrisis is heel dubbel", vult Fenna van Gerven haar aan. Van Gerven is ook coördinator vrijwilligerswerk en werkt op een andere locatie binnen Vitalis. "Aan de ene kant staan we fysiek ver van elkaar, maar aan de andere kant zijn we misschien ook wel meer verbonden dan ooit." Die verbondenheid merken de coördinatoren ook binnen de grote groep vrijwilligers én de bewoners. "Veel vrijwilligers hebben al meteen in het begin van de crisis gemeld om te helpen. Fysiek gaat dat natuurlijk minder, maar er wordt bijvoorbeeld veel (video)gebeld tussen de bewoners en de vrijwilligers. Je merkt ook echt dat de bewoners daar naar uitkijken."

Zo zijn er nog meer voorbeelden waarin men, ondanks de crisis, toch het beste er van proberen te maken. Er is een kas de afgelopen maanden gebouwd. Deze kan door de vrijwilligers -coronaproof- onderhouden worden, omdat deze buiten staat. Snijer: "Dan kunnen bewoners, met een van de begeleiders, hier zelf hun groenten plukken. Die nemen ze mee naar hun woongroep om ze te bereiden."  

Iedereen helpt
Ook is er laatst door familieleden van een bewoner een heuse balkonbingomiddag georganiseerd. De bewoonster miste de bingomiddagen namelijk. "Iedereen stond met hun bingokaarten klaar op het balkon", zegt Snijer met een glimlach, terwijl ze de video laat zien. "De nummers werden afgeroepen door de dochter van de bewoner en haar zonen hadden een drone bij zich waarmee ze de bingokaarten konden controleren. Iedereen vond het fantastisch. Dus dat soort ideeën willen we na de coronacrisis er ook inhouden."
 
Nu de maatregelen landelijk versoepeld worden, is Vitalis aan het kijken op welke manier er meer bezoekers mogen komen. Eerst de familie, daarna zullen ook de vrijwilligers gefaseerd weer op bezoek mogen komen.

Laat je reactie achter