Studio040

Vrije scholen vieren eeuwfeest

Vrije scholen uit Eindhoven en Helmond zijn maandagochtend bijeengekomen in het Parktheater om te vieren dat het 'antroposofisch onderwijs' honderd jaar bestaat.

Dat onderwijs is bedacht door grondlegger Rudolf Steiner en richt zich op de ontwikkeling van het kind, zonder dat een diploma centraal staat.

Maandag bestaat de dag uit verschillende workshops die leerlingen volgen, maar het hoogtepunt is toch wel de samenzang in de grote zaal van het Parktheater. Een paar jonge leerlingen mogen op het podium zingen en de rest zingt mee vanuit de zaal. Een bijzonder gebeuren met zo'n duizend leerlingen.

Er wordt gestart met een lied over de cyclus van het water: hoe het verdampt en uiteindelijk weer regen wordt. Iedere leerling kent het lied en zingt mee. Na één keer samen zingen wordt het lied in canon gezongen. Al die stemmen brengen nogal wat volume teweeg in de grote zaal.

Kinderen begeleiden om hun eigen pad te vinden
Francis van Maris docent op het Novalis College in Eindhoven legt uit dat er veel gebruik wordt gemaakt van kunstzinnigheid in het vrije schoolondewijs. Daardoor wordt de intelligentie van kinderen aangescherpt. "In het onderwijs gaat het er niet alleen om dat iedereen uiteindelijk zijn examen haalt. Wij zijn een school die kinderen begeleidt om zich te ontwikkelen als individu, als mens, zodat ze hun eigen pad kunnen vinden en zelfstandig vooruit kunnen."

Workshops
De workshops die gevolgd worden in het parktheater gaan van muziek maken tot capoeira, een Braziliaanse vechtdans. De leerlingen volgen de workshops met alle klassen door elkaar. Een leerling van het Novalis in het examenjaar vindt dat juist leuk. "Je kunt veel leren van elkaar. En het is leuk om een soort van voorbeeldfunctie te hebben en de jongere kinderen te helpen." Een brugklasser van het Novalis college vindt de dag geslaagd: "Het is wel een hele drukke dag, maar het is super leuk om hier te zijn. Je doet weer net andere dingen dan op school", lacht ze.

Laat je reactie achter