Pediga / Edwin Wagensveld Studio040

Vrienden van Pegida doet aangifte tegen Jorritsma

De stichting Vrienden van Pegida heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Jorritsma, om de uitspraken die hij deed in de uitzending van Pauw op NPO 1. Dat laat de stichting weten op haar Facebookpagina.

Het is een aangifte van smaad tegen de burgemeester, omdat hij Pegida in die uitzending in verband bracht met neonazi's. Over een demonstratie van Pegida in Duitsland zei hij volgens de aangevers: 'En daar is het helemaal extreem met allemaal neonazi's. Hier is het een kleine beperkte groep.' De Stichting Vrienden van Pegida zegt zich beledigd te voelen door die uitspraak van Jorritsma en heeft dus aangifte gedaan.


De burgemeester heeft het daar over een demonstratie die er helemaal niet is geweest

• Edwin Wagensveld, Pegida

De aangifte is uit naam van de stichting gedaan, zodat de aangevers niet met hun naam bekend worden, uit veiligheidsoverwegingen, vertelt Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida. Maar al staat zijn naam niet op de aangifte, hij staat er wel volledig achter. 'Natuurlijk,' zegt hij telefonisch vanuit Duitsland, 'de burgemeester heeft het over een demonstratie in Duitsland die er nooit is geweest,. En hij brengt ons in verband met neonazi's. Dat is onzin. Wij hebben helemaal niets tegen Joden. En ook niet tegen homo's.'

Burgemeester Jorritsma wil niet reageren op de aangifte. Via een woordvoerder laat hij weten het nieuws 'ter kennisgeving aan te nemen'. 

De tekst gaat door onder de video.

Pauw

Burgemeester Jorritsma schoof vorige week aan bij de talkshow van Jeroen Pauw om te vertellen over het dilemma dat hij ervaart rondom de demonstraties van Pegida. Met aan de ene kant de wens om het grondrecht van demonstratie te waarborgen en dus demonstraties zoveel mogelijk toe te staan. En aan de andere kant de veiligheid van Eindhovenaren en demonstranten te kunnen bewaken. 

Als compromis op de nieuw aangekondigde demonstraties van Pegida, besloot de burgemeester een demonstratie toe te staan op het Stadhuisplein. 

Laat je reactie achter