Pixabay

Voorwaardelijke straf voor man die babylijkje stal

En 24-jarige man uit Veldhoven is door rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor het weghalen van een babylijkje uit het graf, voor het openen van twee andere graven en voor het stelen van kruizen en urnen met asresten erin.

De man maakte in de eerste helft van 2019 twee graven open op begraafplaatsen in Veldhoven en Vessem. Bij een crematorium in Eindhoven haalde hij vier urnen met asresten van overledenen weg. Daarnaast bekladde hij een muur van een kerk in Eindhoven en stal hij meerdere metalen kruizen van graven in Vessem. Bij zijn aanhouding werd er bovendien dierenporno gevonden op zijn laptop.

Daarnaast beging de man nog een ernstig misdrijf: in juni 2019 zou hij een babylijkje hebben opgegraven bij een begraafplaats in Veldhoven. Het stoffelijk overschot zou hij hebben meegenomen.

Het meisje lag in een witte deken gewikkeld in een rietmandje met een knuffel erbij. Die spullen werden aangetroffen bij het graf maar het lijkje is nog steeds niet terecht. De man ontkent het stoffelijk overschot te hebben meegenomen maar dat vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Ook omdat een getuigen de man hoorde praten over het opgraven van het lijkje.

Nog meer leed
De rechtbank rekent de man aan dat met het weghalen van het stoffelijk overschot de ouders van het meisje nog meer leed wordt aangedaan. Ook wordt hem aangerekend dat hij geen enkel respect had voor de laatste rustplaats van de overledenen en de plek waar nabestaanden hun verdriet kunnen verwerken.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Ook wordt meegenomen dat de man een autistische stoornis heeft, hij wordt daarom als verminderd toerekeningsvatbaar gezien. De man is een jaar geleden begonnen met een behandeling voor zijn problemen. Met een gevangenisstraf zou die behandeling verstoord worden. Omdat de man al 100 dagen gevangenisstraf heeft uitgezeten, krijgt hij 251 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. In die tijd moet de behandeling van de man doorgaan.

Daarnaast moet hij zich blijven melden bij de reclassering en krijgt hij een verbod om bij kerken en begraafplaatsen te komen. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uur.

Laat je reactie achter