Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer
De redactie van Studio040 krijgt dagelijks meldingen over allerlei incidenten binnen via het zogeheten persalarm. Dit is een systeem waarbij politie, ambulancediensten en brandweer ons een seintje sturen als ze naar iets groots onderweg zijn of als er iets heel ernstigs is gebeurd. Bijna was dit persalarm verdwenen.
Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid, wilde het vanaf april immers uitzetten. Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen namelijk in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dit is de conclusie na een juridische toets, die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland.
Na protesten van diverse media, onder wie Omroep Brabant, is er voor een tussenoplossing gekozen. Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken. Media krijgen per 1 april geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.
Machtiging
Er moet nog worden uitgezocht of het doorgeven van een melding wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd wordt dit door de minister toegestaan. Het gaat om een tijdelijke machtiging, waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit moet namelijk in zulke gevallen.
Omroep Brabant-hoofdredacteur Renzo Veenstra is blij met het besluit: "Hoewel het om een tijdelijke oplossing gaat, ben ik heel blij dat het persalarm niet ophoudt. Als regionale media kunnen we niet zonder. Het afschaffen was een onzalig besluit. Ik heb goede hoop dat er een permanente poplossing komt."
Laat je reactie achter