Voor nieuwe ‘Pietertjes’ en zwemmers zonder medaille-ambitie

Het moet het zwemcentrum van Nederland worden en daarmee Eindhoven tot zwemhoofdstad van Nederland maken. Een plek waar talent zijn weg naar de top vindt, maar waar ook Mien van tweehoog uit Vaartbroek haar baantjes trekt. Maar vooral een, die zwemmen als sport weer aantrekkelijk maakt.

Politiek was de kogel voor de uitbreiding en vernieuwing van Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep al enige tijd rond. Vrijdag werd formeel dat ook een aantal externe partijen zowel financieel als met hun kennis aan dat zwemcentrum gaan bijdragen. Zowel de nationale zwembond (KNZB), stichting Brabant Sport, als het InnoSportlab zetten hun handtekening onder een langdurige samenwerkingsovereenkomst: volgens henzelf een unicum in de vaderlandse sportwereld. Met deze steun kan van het bad toegroeien naar de positie die het nationaal wil innemen; vergelijkbaar met de rol die de Amsterdam Arena heeft voor het voetbal, het Thialf voor het schaatsen en het Omnisport Centrum voor het baanwielrennen.

'Moetje' 
De partijen willen de samenwerking ook gebruiken om meer kinderen warm te krijgen voor de zwemsport. “Nu kiest slechts twee procent voor die sport, de rest haakt na het diploma af, omdat het een ‘moetje’ is”, verklaart Stijn Steenbakkers, de Eindhovense wethouder van Sport. Ook Pieter van de Hoogenband - naamgever van het huidige topsportbad - was in zijn jeugd al een eenling door voor het zwemmen te kiezen: “Toen ik mijn diploma haalde was de eerstvolgende gedachte: zo, en nu kunnen we eindelijk eens een echte sport kiezen.” Dat idee van moeten, moet er dus af, als het aan de betrokken partijen ligt. Maar heel concreet wordt het nog niet, als er gevraagd wordt naar de ideeën die ze daarbij hebben. Een voorman van het InnoSportlab heeft het over ‘samenwerking met andere innovatieve krachten in het Eindhovense’, wat vast tot mooie ideeën leidt. De uitwerking laat dus nog even op zich wachten.

Ook voor de gewone man
Het geld (hoeveel is niet bekend gemaakt) en de expertise van de externe partijen worden in ieder geval gestoken in extra voorzieningen voor alle zwemdisciplines die straks in het vernieuwde bad te beoefenen zijn: van waterpolo, langebaanzwemmen en schoonspringen tot een ‘kleintje’  als onderwaterhockey. Voor jong en oud, maar ook voor mensen met een beperking. Maar vooral ook voor de gewone man, zonder medaille-aspiraties. “Zeker ook voor hen”, benadrukt wethouder Steenbakkers. “Dit wordt een centrum voor iedereen. Voor topsport en breedtesport. Voor jong en voor oud. Hoe meer mensen daar straks gaan zwemmen, hoe harder we daar als stad van profiteren. Dat levert ons een stad vol gezonde mensen op.”

Laat je reactie achter