Voor Gestelse gitaarbouwer pakt corona wél goed uit

De coronacrisis is voor veel mensen een vloek, maar voor sommigen ook een zegen. Zoals gitaarbouwer Frans van Oosterhout op de Gestelsestraat in Eindhoven. Zijn klandizie is sinds de pandemie enorm toegenomen.

"Waarom ik het druk heb... ik denk toch dat vanwege corona mensen meer tijd hebben om muziek te maken. En sommigen hebben op zolder een oude gitaar gevonden die ze weer willen oplappen. Daar moeten dan allerlei reparaties aan gebeuren en dan komen ze bij mij terecht."

Frans van Oosterhout is een van de weinige gitaarbouwers in de regio. Hij werd veertig jaar geleden geïnspireerd door zijn schoonvader. "Ik kwam mijn toenmalige vriendin tegen bij café De Rode Tomaat in Geldrop. Toen ik daar thuis kwam en mijn schoonvader ontmoette, bleek hij gitaarbouwer te zijn. Van hem heb ik het vak geleerd." 

De relatie ging uit, maar Frans heeft het vak nooit meer losgelaten. Hij bouwt inmiddels zo'n zes gitaren per jaar en doet daarnaast veel reparaties. Ook geeft hij workshops gitaarbouwen en... is hij de uitvinder van een dubbele gitaar voor op reis. Een exemplaar dat aan beide kanten snaren heeft: als je hem omdraait klinkt er een ander geluid. "Leuk ding hè?" zegt Van Oosterhout. "Al word ik wel een beetje vreemd aangekeken als ik ermee op vakantie ga..."

Mensen die ook staan te popelen om hun gitaar voor reparatie aan te bieden moeten eventjes geduld hebben: Frans van Oosterhout heeft voorlopig nog een wachtlijst. 

Laat je reactie achter