Vonderboys verbouwen keet tot mobiele hangplek

Speciaal voor de mannen van zorgcentrum Vonderhof is een speciale klus- en bouwkeet ingericht.

Klaverjassen, een beetje keuvelen in de serre, dat kunnen de mannelijke bewoners van verzorgingshuis Vonderhof de hele dag doen, als ze willen. Maar dat gaat toch een keer vervelen en anders dan bij de vrouwen, is alternatief vermaak dan niet zomaar gevonden. Vitalis schonk de mannen daarom een oude bouwkeet, die ze als echte Vonderboys ombouwen tot mobiel ‘thuishonk’. Zodra de wagen klaar is, gaan ze ermee op pad.

In de heersende vrouwencultuur die verzorgingshuizen soms kenmerkt, sneeuwt de man een beetje onder. Daar weten de mannelijke bewoners van Vitalis Vonderhof over mee te praten. “Er wordt hier veel georganiseerd wat vooral vrouwen aanspreekt”, weet bewoner Henk. “Breien, haken en meer van die creatieve dingen. De mannen kunnen klaverjassen, maar dat is het dan ook wel.” Om de mannen wat meer vermaak en vooral een eigen plek te geven, schonk Vitalis ze een oude bouwkeet. Die bouwen de mannen zelf om tot mobiele hangplek, waarmee ze binnenkort eropuit kunnen trekken.

Foute grappen
“In de meeste verzorgingshuizen zijn mannen in de minderheid”, legt Almar Sinte Maartensdijk uit. Als kunstenaar/ontwerper helpt hij de senioren bij het klussen aan de keet. “In de Vonderhof is dat niet anders. Er werken ook meer vrouwen. Dat heeft gewoon invloed op de cultuur in zo’n ruimte. Dat hoef je niemand te verwijten. Zo is het gewoon. Die mannen dreigen daardoor een beetje weg te zakken in het geheel. Terwijl ze best eens alleen onder de mannen zouden willen zijn. Een foute grap maken. Even niet voorzichtig moeten zijn met wat je zegt. Dat missen ze soms best in zo’n verzorgingshuis.”

Verblijfplaats met wc
Die ‘ademruimte’  krijgen de mannen wel op de bouwplaats bij het Temporary Art Centre (TAC) recht tegenover het Philips Stadion, waar ze met elkaar onder de vlag van ‘Vonderboys' een keet transformeren. Die kar voorziet als ‘ie klaar is gelijk in een andere behoefte: een verblijfplaats voor tijdens de uitstapjes. Henk: “Een dagje weg doen we wel vaker met de bus. Maar dan moet er altijd wel iemand plassen en moet je snel weer terug. Met die keet hebben we een plek die we ook ergens kunnen neerzetten, zodat je ook ergens een paar uur kunt blijven, als je wilt. De wagen wordt uitgerust met een wc, hapjes, drankjes en een verbanddoos, dus daar houd je het wel even mee uit.”

Even zonder vrouwen in de buurt, als mannen onder elkaar. Af en toe een foute grap maken. Dat hebben mannen nu eenmaal nodig, af en toe.

• Almar Sinte Maartensdijk, projectleider Vonderboys

Waar de vrouwen bij het bouwen even langs de kant staan, zijn ze tijdens de uitstapjes weer van harte welkom, als het aan de Vonderboys ligt. “Het is ook niet dat de mannen niets met vrouwen hebben. Maar even zonder ze, als mannen onder elkaar zijn. Dat hebben mannen gewoon af en toe nodig”, stelt Almar. De vrouwen bekleden bovendien een belangrijke bijrol bij het oppimpen van de keet. Ze gaan vlaggetjes haken die aan de luifel worden opgehangen.

Corona
Toch lopen de Vonderboys met hun keet tegen het probleem van dit moment: corona. “Dat is nu echt even improviseren, ook tijdens de bouw. We werken zoveel mogelijk op afstand van elkaar en met mondkapjes. Maar gelukkig kunnen we buiten werken en hebben we geluk met het weer. Want van binnen zitten, daar wordt niemand gelukkig van. En als we straks met de keet op pad gaan, nemen we ook een tent mee, zodat we wat meer op afstand van elkaar kunnen zitten.”

Laat je reactie achter