Volop "drugsdeals" op Dutch Design Week
Er wordt drugs gedeald op de Dutch Design week. Dat wil zeggen: "Drugs gedeald." Een ludieke actie van politieagent Marco den Dunnen.
In de buurt van de Embassy of Safety op het Ketelhuisplein op Strijp-S lopen jongens rond in zwarte jasjes. Ze delen ponypacks uit. Dat zijn kleine envelopjes waar normaal gesproken cocaïne of speed in zit. In dat envelopje zit een telefoonnummer van "een dealer" in een auto. Die dealer meldt vervolgens waar de auto staat en zodra bezoekers daar zijn, krijgen ze een t-shirt.
HEDONE
Dat shirt is van het merk HEDONE, opgezet door Den Dunnen zelf. Vanuit zijn werk als politieman ziet hij de belangstelling van drugscriminelen voor dure merkkleding. Met HEDONE probeert hij jongeren die de verkoop van drugs als enige kans zien een perspectief op een eerlijk inkomen te bieden. De verkoop- en marketingstrategie voor de kleding verloopt volgens de regels van drugsverkoop op straat.
'Yogasnuivers en straatschoffies'
De actie is tweeledig. Enerzijds wordt het kledingmerk onder de aandacht gebracht. Want zonder vraag, kunnen jongeren er ook niet mee geholpen worden. Anderzijds is de actie er ook om zowel drugsgebruikers als niet-drugsgebruikers te prikkelen en te informeren. De politie ziet namelijk een tweedeling in de maatschappij. Aan de ene kant gebruikers variërend van 'agendahedonisten en yogasnuivers' tot 'straatschoffies'. Aan de andere kant de onwetende Nederlander die nooit een pilletje of jointje heeft aangeraakt.
'Heilige Boontjes'
Den Dunnen is geen onbekende in de drugswereld. Onder de naam ‘Heilige Boontjes’ heeft hij in Rotterdam een koffiewinkel en een grand café. Daar werken jongeren die door hun criminele verleden moeilijker toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. In de Embassy of Safety informeert hij het publiek over zijn 'duurzame re-integratie'.
Embassy of Safety
Voor bezoekers is er meer dan alleen het ponypack-verhaal. Bij binnenkomst krijgen ze een geurstaafje met de lucht van xtc-afval. Als ze die anijsachtige lucht ruiken, moeten ze 112 bellen. Daarnaast is er in de veiligheidsambassade informatie over sekswerkers en hennepkwekerijen.
Laat je reactie achter