Studio040| San van Suchtelen

Vol opluchting trapt Van Maerlant nieuw schooljaar af

Nog wat onwennig, maar wel vol opluchting en energie trapten personeel en leerlingen van het Eindhovense Van Maerlantlyceum vandaag schooljaar 2020-'21 af. Door de lange corona-pauze waarin thuisonderwijs het ritme bepaalde, keken de meesten dit jaar extra naar de herstart uit.

VWO-leerling Elise loopt met een brede lach haar klaslokaal uit. De kop is er af, het rooster is bekend en de eerste vakantiebelevenissen gedeeld. Laat dat schooljaar maar beginnen! De eerste lessen beginnen pas later deze week. De maandag staat net als op de meeste scholen, in het teken van roosterzaken en kennismaken. En de regels doornemen, waaraan iedereen zich de komende tijd moet houden, natuurlijk. Een eerste maatregel dient zich bij binnenkomst direct aan: een niet te omzeilen desinfectiezuiltje, gevolgd door een lint dat de leerlingenstroom in de juiste richting stuurt. In de klas moeten de docenten voortaan op afstand blijven van hun leerlingen. Dat valt niet iedere leerkracht mee. "Ik loop graag door de klas om even wat uit te leggen", legt wiskunde-docent Patrick van de Wel uit. "Nu moet ik voorin de klas blijven. Maar goed, we gaan het ermee doen. Dit is al een stuk beter dan thuis lesgeven."

Discipline
Ook VWO4-leerling Elise heeft de school gemist, zegt ze. "Dat thuisonderwijs vond ik maar niks. Daarvoor mis ik de discipline. Je gaat toch snel wat anders doen en krijgt daar ook de kans voor. Op school, met een docent voor de klas, pik ik veel meer op en begrijp ik het ook beter."

In de ogen kijken
Ook Patrick van der Wel zag erg uit naar het weerzien met zijn leerlingen. "Ze gewoon weer in de ogen kunnen kijken, dat heb ik erg gemist. Je kan online wel een grapje maken, maar dat is tóch lastig, als je niet ziet hoe dat overkomt. En of ze er wel echt zitten, is ook niet altijd duidelijk. Ze kunnen je makkelijk voor de gek houden. Soms hoor je ze een crackertje eten of hoor je aan hun stem dat ze net wakker zijn. Maar goed, dat is allemaal hun eigen verantwoordelijkheid."

Het Van Maerlantlyceum heeft vier scenario's klaarliggen om in te kunnen spelen op een eventuele nieuwe lockdown of afgeleide variant daarvan. "Het onderwijs staat voorop en kan in alle gevallen doorgaan", zegt rector Emmeken van der Heijden.

Laat je reactie achter