advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Vol adrenaline wacht de sportschool op de nieuwe regels

Een week voor ze weer open mogen, zijn de spelregels voor sportscholen en fitness-centra nog altijd niet duidelijk. Een sportschool in Woensel-Noord koos er daarom voor de ruimte op standje 'maximaal veilig' in te richten.

Wekenlang al giert de adrenaline door de aderen van de sportschoolhouder en zijn leden. Ze willen net als al die andere sectoren die weer mogen, graag zo snel mogelijk weer aan de gang. Maar het Outbreak Management Team treuzelt met de richtlijnen voor de fitness-sector. Moeten de toestellen anderhalve meter uit elkaar gezet worden of volstaat een plexiglas scherm? En hoe intensief mag het er straks aan toe gaan? Is het zweet-rijke onderdeel spinning nou wél of niet toegestaan. Veel onduidelijkheden dus nog en dát met nog slechts een week te gaan voor de heropening op 1 juli een feit is.

Maximaal veilig
Om niet op het allerlaatstse moment voor nachtwerk te staan, is de Eindhovense sportschool Sportvision zelf maar aan de slag gegaan. Eigenaar Jochem Branderhorst: "We hebben de hal op standje 'maximaal veilig' heringericht. Als dat straks te streng blijkt, dan kunnen we altijd nog afschalen. De regels veranderen met de dag. Als we nu plexiglas inslaan, blijkt dat morgen misschien niet nodig geweest. Dit is geen moment om te investeren. Dan maar even extra hard werken, als de regels definitief zijn."

Als we te streng voor onszelf waren, kunnen we altijd nog afschalen

• Jochem Branderhorst, sportschoolhouder

Van 40 naar 10 sporters
'Maximaal veilig' betekent dat de helft van de toestellen van het cardio- en krachtcircuit  buiten gebruik worden gesteld. Wat overblijft staat op minimaal anderhalve meter van elkaar af. De zogenoemde 'functionele' ruimte wordt met tape verdeeld in meerdere privé-vakken van elk drie vierkante meter. In de ruimte waar normaal veertig mensen sporten, kunnen er in de aangepaste vorm maar 10 terecht.

Maar er zijn ook toestellen bijgekomen. Omdat bokstrainingen voorlopig echt nog niet mogen, heeft Sportvision een nieuw bokszak-circuit uit de grond gestampt, zodat ook die afdeling zijn energie kwijt kan.

Tijdslot en desinfectie
Nieuw is ook het tijdslot en het desinfectieprotocol dat volgende week van kracht wordt. Branderhorst: "Reserveren vooraf, is voortaan verplicht. Dus wie per se om 19 uur wil trainen, zal dat vroeg moeten vastleggen, want dat is normaal een piekuur. Verder moet iedereen schoonmaken wat 'ie aangeraakt heeft. In het begin zullen we er wat meer op letten dat dit ook goed gebeurt."

Buitenfitness goed alternatief
De financiële schade is bij Sportvision nog redelijk beperkt gebleven omdat de sportschool vanaf half mei toestemming kreeg om de parkeerplaats naast de sporthal in te richten als buitensportlocatie. Daar maakt volgens Branderhorst zeker 60 procent van leden inmiddels gebruik van. "Het bevalt hen en ons zó goed dat we besloten hebben om er mee door te gaan. Ook al worden voor binnen straks alle beperkingen opgeheven."

UPDATE (24 juni, 19.00 uur)
Inmiddels zijn de regels voor de sportsector verder versoepeld. Premier Rutte maakte vanavond bekend dat ook contactsporten weer zijn toegestaan. Ook kleedkamers en douches gaan van het slot. Vóór en na het sporten geldt het afstandscriterium van anderhalve meter nog wel. Het ziet er dus naar uit dat de boksers van Sportvision hun energie weer gewoon op elkaar mogen botvieren in plaats van op een 'dode' bokszak. Helemaal zeker is dat nog niet; voor de sportscholen wordt nog gewerkt aan een aangepast protocol, waarin alle nieuwe spelregels punt voor punt beschreven worden.

Laat je reactie achter