Intercity trein Heerlen op station Studio040

VNO-NCW verbolgen over uitblijven trein naar Aken

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland is niet blij met het uitblijven van een intercity vanuit Eindhoven naar Aken.

Vorige week werd bekend dat de gewenste trein van Eindhoven naar het Duitse Aken, er niet komt voor 2030. Terwijl de hoop was een dergelijke verbinding, die via Heerlen zou gaan, er voor 2025 zou komen.

Staatsecretaris Stientje van Veldhoven liet weten dat er onvoldoende capaciteit voor is. Voor VNO-NCW is het echter het de zoveelste loze belofte uit Den Haag. “Na jarenlange positieve geluiden, onderzoeken, een intentieverklaring en politieke beloftes tijdens de afgelopen verkiezingscampagne is deze afwijzing opnieuw een stevige teleurstelling”, laat de werkgeversvereniging weten. “Mooie beloften waar we voorlopig weinig voor kopen”, zegt Rik Derksen van VNO-NCW.

Volgens de werkgeversorganisatie staat de bereikbaarheid van het zuiden al jaren ernstig onder druk. De luchthavens mochten niet groeien, de snelwegen mogen niet worden verbreed, en waar dat wel mocht, ligt dat stil door uitblijvende stikstofproblematiek. “Zelfs tijdens de crisis van afgelopen jaar was de Brainportregio de enige groeiregio in Nederland. Groei waar het zuiden, maar ook de rest van Nederland baat bij heeft. Den Haag moet inmiddels toch inzien dat er in Zuid-Nederland geïnvesteerd moet worden”, aldus Derksen.

'Situatie steeds slechter'
“Door het uitblijven van effectieve maatregelen wordt de situatie steeds slechter, zowel op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid als economische groei. Hoogwaardig openbaar vervoer biedt namelijk drukverlichting op de snelwegen en helpt in de gezamenlijke duurzaamheidsopgave”, laat VNO-NCW weten. “

De werkgeversverenigingen roepen het nieuwe kabinet dan ook op om extra te investeren in de Zuid-Nederlandse infrastructuur en bereikbaarheid en gaan graag in gesprek om gezamenlijk oplossingen te vinden”, besluit de werkgeversvereniging.

Laat je reactie achter