advertentie Banner Profile Mekkes

Studio040

Vluchtelingen starten Fontys-studie

Een drone ontwikkelen tegen bermbommen of de strijd aangaan tegen natuurvervuiling, met behulp van technologie. Het zijn de ambities van vluchtelingen die deze week begonnen zijn aan een nieuwe techniekopleiding voor deze doelgroep van Fontys.

Het is 'een voortraject' van de hogeschool in Eindhoven, die samen met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is ontwikkeld. Een oriënterend jaar, voordat de studenten kunnen beginnen aan een hbo-studie in de techniek, zoals werktuigbouwkunde of elektrotechniek.

Technische achtergrond
De elf vluchtelingen die meedoen, voornamelijk Syriërs, hebben allemaal een achtergrond in de techniek in hun thuisland. Eén student is universitair docent geweest, een ander heeft een bachelor techniek en twaalf jaar werkervaring opgedaan in Syrië. Nu ze in Nederland zijn is veel anders. Ze moeten opnieuw beginnen in een land waar ze de taal niet spreken, het onderwijssysteem niet begrijpen en niet weten hoe ze kunnen solliciteren. Ook zijn de behaalde diploma's in het thuisland vaak niet te vergelijken met een hbo of universitair diploma hier. Ze kiezen er daarom voor opnieuw te studeren in Nederland.

Deze studenten zijn van meerwaarde, zeker voor de Brainport-regio

• Simone van der Velde, Fontys Hogescholen

Meerwaarde
Simone van der Velde, projectleider van Fontys, benadrukt het belang van de nieuwe studie. Voor de vluchtelingen zelf, maar ook voor de regio, waar techniekbedrijven schreeuwen om handige handjes en slimme ingenieurs.  ''Sommigen hebben een uitkering. Hoe sneller iemand weer aan de slag kan, hoe meer meerwaarde zij of hij heeft voor de maatschappij. Ook zijn ze van meerwaarde omdat ze een goede technische achtergrond hebben die benut kan worden. Zeker in de Brainport-regio.''

De opleiding duurt twintig weken. Als de vluchtelingen het voortraject goed afronden, kunnen ze een hbo-studie kiezen.

Laat je reactie achter