Rechtspraak.nl

Vier jaar en tbs met dwangverpleging voor doodsteken moeder

Een 42-jarige man uit Eindhoven heeft van rechtbank Oost-Brabant vier jaar gevangenisstraf gekregen met tbs met dwangverpleging.

De dader gaf zichzelf in april 2019 aan bij het politiebureau. Daar gaf hij zijn adres op, gaf de sleutels aan een agent en vroeg om een advocaat. In de woning trof de politie de overleden moeder aan van de verdachte. De 71-jarige vrouw had meerdere steek- en snijwonden.

De dader heeft geen herinnering van de gebeurtenis. Hij zegt nog te weten haar een duw te hebben gegeven in zijn appartement. In zijn volgende herinnering stond hij met een keukenmes in de gang van de woning. Vervolgens maakte de dader de gang naar het politiebureau.

Beperkte verstandelijke vermogens
De verdachte kan niet geheel verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van zijn moeder. Volgens een psychiater en een psycholoog kampt de man met gebrekkig ontwikkelde verstandelijke vermogens. Ook heeft de man een waanstoornis.

Volgens de advocaat van de dader zou de waanstoornis zijn ontstaan bij een herseninfarct die de man had in 2017. Volgens de betrokken deskundigen was er ook al voor die tijd sprake van psychische problemen bij de man. Om de kans op herhaling te beperken vindt de rechtbank naast de celstraf tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

Vergoeding
Een nichtje en twee broers van het slachtoffer vroegen ieder een vergoeding van 17.500 euro. Die vraag is afgewezen omdat een dergelijke vergoeding alleen toewijsbaar is aan partners, ouders of kinderen.

Laat je reactie achter