advertentie Banner Siteli

Gemeente Eindhoven

Kasteelmuur terug aan de Vestdijk

Op de hoek van de Vestdijk en de Ten Hagestraat komt een nagebouwde hoek van de historische kasteelmuur van Eindhoven.

Tussen 1420 en 1676 stond er een kasteel op de huidige plek van 't Zusje in het centrum van Eindhoven. Dit kasteel had een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Daarom wil de gemeente een nagebouwde hoek van de oude kasteelmuur nabouwen, met daarbij een gefingeerde waterput en een bankje.

Het initiatief voor de bouw van deze muur komt van de gemeente Eindhoven en de archeologische vereniging Kempen- en Peelland. De plannen om een verwijzing naar het kasteel te maken liggen er al langer. Zo ontstond het idee nadat er in 1985, 1989, 1990 én 1992 opgravingen waren gedaan naar het middeleeuwse kasteel. Omdat de Vestdijk de afgelopen jaren flink verbouwd is, vindt de gemeente het nu tijd voor de verwijzing naar de kasteelmuur.

De hoek van de kasteelmuur wordt zo'n 4,5 bij 4,5 meter en ruim een meter hoog. Daarnaast komt er een verwijzing naar de historische waterput die op deze plek stond. Op de stalen deksel blijft een klein laagje water liggen, zodat het lijkt op een echte waterput.  Bij het te bouwen zitbankje komt een erfgoedbord te hangen, met informatie over de historische plek. Het ontwerp van deze historische plek ligt in handen van de Eindhovense architect Harrie van Helmond.

Laat je reactie achter